“Братољуб” ће бити спреман до маја

Маријана Миљић Бјеловук
“Братољуб” ће бити спреман до маја

БАЊАЛУКА - Изградња граничног прелаза “Братољуб” код истоименог моста на Дрини између Братунца у Српској и Љубовије у Србији у пуном је јеку и до сада је завршено око 40 одсто радова на овом пројекту.

Изградња граничног прелаза “Братољуб” почела је 10. априла ове године, а тај посао је добила фирма “Еником градња” из Зворника. Укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона марака.

- До сада су изведени земљани радови и плато насут до пројектоване коте. Такође, завршени су бетонски радови на изради АБ темеља на 12 објеката, као и монтажа челичне конструкције на четири објекта - рекао је начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) Ратко Ковачевић и додао да је завршена и вањска кишна и канализација.

Када је ријеч о преосталом дијелу посла, радници зворничког предузећа у идућим мјесецима бавиће се лимарским радовима и монтажом панела, али и керамичарским и молерско-фарбарским радовима у просторијама новоизграђеног граничног прелаза.

- Предстоје нам и електрорадови на самим објектима, али и електроинсталација и монтажа опреме. Свакако слиједе и радови на машинским инсталацијама, али и гријању и хлађењу - навео је Ковачевић.

Истакао је да епидемија вируса корона, која хара од марта, није успорила, нити утицала на градњу граничног прелаза.

- Треба нагласити и да су се сви учесници у грађењу строго придржавали свих наложених мјера у борби против епидемије вируса корона - навео је Ковачевић.

Према плановима, градња граничног прелаза код моста “Братољуб” требало би да буде завршена 31. марта идуће године.

- Након тог датума инвеститор је у обавези да обезбиједи употребну дозволу и направи низ активности како би гранични прелаз “Братољуб” био пуштен у рад. Планирана динамика пуштања у рад граничног прелаза “Братољуб” је мај 2021. године - навео је Ковачевић.

Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања прелаза још није у функцији. Србија је, према договору, завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, а Република Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 квадратних метара треба да изгради БиХ. На завршетак посла позивали су често и званичници Србије, указујући на значај оваквих пројеката, прије свега за становништво и привреду.

Значај

Челници општине Братунац годинама истичу да су гранични прелаз и мост од огромног значаја за ту општину, али и за ширу регију. Транспортни правци ће, према њиховим ријечима, бити знатно скраћени и то ће много значити за привреду овог подручја и за становништво с обје стране Дрине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана