"Братољуб" ће бити отворен до краја марта

Танјуг
"Братољуб" ће бити отворен до краја марта

БРАТУНАЦ - Заједнички гранични прелаз и мост "Братољуб" између Љубовије и Братунца биће отворени до краја марта, најавили су данас министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић и потпредсједница Владе и министарка грађевинарства Србије Зорана Михајловић.

Михајловићева и Митровић су код моста "Братољуб"  данас потписали споразум о одржавању и реконструкцији 11 мостова и изградњи заједничког граничног прелаза између Србије и БиХ.

Укупно улагање у први заједнички пројекат Србије, Републике Српске и БиХ - изградњу моста "Братољуб", са заједничким граничним прелазом, износи око 13 милиона евра.

Од тога, Србија је уложила око 5,8 милиона евра, у изградњу моста који је завршен 2017, а око 7,1 милиона евра улаже  БиХ, за изградњу заједничког граничног прелаза.

Заједнички прелаз је посебно важан за привреду, јер ће скратити камионима пут за око 50 км и све граничне процедуре моћи ће да обав на једном месту.

Митровић је рекао да је Србија споразумом прихватила и одржавање шест мостова на Дрини, а БиХ пет мостова, од чега два на Сави и три на ријеци Увац. Каже да је што се тиче инвестиционог одржавања тих мостова Савјет министара БиХ донио одлуку и обезбиједио средства.

Захвалио је Влади и предсједнику Србије Александру Вучићу "на изградњи прелијепог моста".

- Сљедећа фаза је крајем марта - отварање комплетног овог пројекта, пуштање моста и заједничког граничног прелаза. Тако ћемо спојити двије обале и спојити два народа и регију Србије и БиХ. Новим пројектом ће бити убрзан проток робе, путника, капитала и услуга. Тај пројекат је врло битан и за Србију и БиХ, а прије свега за развој економије и цијелог тог подручја – истакао је Митровић.

Навео је да је у Братунцу предвиђена изградња пословне зоне која ће бити прва пословна зона на том подручју и изразио увјерење да ће она унаприједити живот грађана.

Михајловићева је, након сусрета са Митровићем на мосту на Дрини и потписивању споразума, подсјетила да је тај мост изграђен још 2017. године, што је била обавеза Србије, као и да би БиХ требало да заврши радове на изградњи заједничког граничног прелаза.

- Мост је завршен 2017. а да би заиста био у функцију и да би људи могли да га користе и да би могли да ставимо у функцију врло брзо и једну бесцаринску зону, најважнији су ови радови, а то је да се заврше до марта и да имамо гранични прелаза прве категорије - рекла је Михајловићева.

Министарка је истакла да ће онда људи и роба моћи несметано да прелазе овај гранични прелаз, што ће омогућити народима да се повезују.

- Регионално повезивање је најважнији начин и услов развоја било које државе па и наших. То јесте политика председника Србије Александра Вучића и владе, да што више повезујемо наше народе и наше регионе. Није само овај споразум важан у смислу граничног прелаза који смо данас потписали, важан је једнако и споразум о 11 мостова које ћемо заједно реконструисати – нагласила је она.

Михајловићева каже да ће шест мостова на Дрини реконструисати и одржавати Република Србија и да је већ за неколико мостова завршена пројектно-техничка документација, као и да је новац обезбијеђен у буџету Србије - 15 милиона евра у наредне три године.

Исто тако ће БиХ реконструисати остале мостове, додала је она.

- Мостови нас спајају, мостови су нас можда некада и раздвајали, али то јесте прошлост, мостови нас пре свега данас спајају. Али, када говоримо о другим инфраструктурним пројектима које радимо и са једне и са друге стране Дрине не могу да не поменем пројекте вредне 1,7 милијарди евра – додала је Михајовићева.

Подсјећа да Србија гради аутопут Сремска Рача- Кузмин, одакле би заједнички требало да се ради на реконструкцији пута од Раче до Бијељине.

Србија, такође, данас ради брзу саопбраћајницу и аутопут Рума-Шабац-Лозница, што је такође, важно за развој тог краја.

- Србија ће радити и брзу саобраћајницу Сепчевићи-Бадовинци. Србија се труди да направи што више контаката и да буде што ближа у спајању две државе. Радићемо на томе заједно да обезбедимо и железничку везу измејду Београда и Сарајева, за шта је потребан приличан новац за тако нешто – истакла је Михајловићева која очекује да ће у наредном периоду бити повећана трговина и услуге у пограничном дијелу и да ће се више људи опредијелити да ту и остане.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђордевић изразио је наду да ће до краја марта сљедеће године бити завршени сви преостали радови на мосту "Братољуб" и да ће тада мост добити свој пуни сјај и функцију.

Истиче да су мостови на Дрини одувијек били спојница народа који живе и са једне и са друге стране ријеке и изразио наду да ће и овај нови мост бити још једна спојница двије државе.

Ђорђевић је додао и да Србија овим гестом показује да жели да гради и развија добре односе са свим земљама у региону.

Михајловићева прошетала Братунцем

Зорана Михајловић данас је у друштву начелника општине Братунац Недељка Млађеновића обишла градилиште нове зграде општине управе у том граду.

Изградњу нове зграде општине на централном братуначком шеталишту заједнички финансирају Република Србија, Република Српска и општина Братунац.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана