Браћа из БиХ главни увозници кокаина за Европу

avaz.ba
Браћа из БиХ главни увозници кокаина за Европу

Браћа из Буча Потока Мирза и Ервин Гачанин главни су увозници кокаина из Јужне Америке за тржиште Европе, ексклузивно сазнаје “Дневни аваз” из извора блиских истрази у оквиру међународне полицијске акције “Балкански картел”.

Црно тржиште

Према информацијама “Аваза”, они су мозак операција кад је у питању трговина и шверц кокаином, првенствено из Перуа у Шпанију, Холандију, Белгију… гдје је ова дрога завршавала на црном тржишту.

“Они су главни играчи из БиХ по питању увоза дроге”, каже наш извор.

Из Тужилаштва БиХ, које с тужиоцима из Холандије координира акцијом, јуче је речено да “прикупљају доказе за кривично процесуирање особа осумњичених за прање новца у великим износима путем улагања у некретнине у више земаља, а који потиче као незаконита имовинска корист из кријумчарења наркотика”.

Управо су браћа Гачанин, како сазнајемо, кријумчарењем наркотика стекла милионске некретнине у Сарајеву, Холандији, али и Уједињеним Арапским Емиратима. Они се, према информацијама Тужилаштва, налазе у Дубаију, гдје имају вриједне некретнине и виле.

Током истраге у БиХ, обављен је претрес на седам локација, пет у Сарајеву и двије у Мркоњић-Граду. Саслушане су и четири особе, које су посвједочиле да су примале упуте о похрани новца.

Сазнајемо да су ухапшене Сарајлије Смаил Шикало и Давид Цуфај, који су недавно пали у Перуу са двије тоне кокаина, били њихови главни играчи.

Наши извори тврде да су браћа Гачанин ангажовала и послала Шикала и Цуфаја прије неколико година у Перу да воде акцију увоза наркотика. Цуфај је прије тога, према њиховој наредби, боравио у Холандији.

Пронађена дрога

Кокаин, који је почетком године пронађен закамуфлиран у контејнерима у луксузном насељу у граду Трухуљо (Перу), послужио је истражиоцима да склопе мозаик.

Дрога је морским путем требала бити пребачена у Европу, гдје би њена вриједност на улици премашила скоро 80 милиона долара. Истражитељима је упао у очи велики број пронађених “цигли” кокаина, на којима је била ознака БХ. 

Шта је рекао Смаил Шикало

Ова велика истрага наводно је покренута након свједочења Шикала, који се налази у притвору. Вјерује се да је он и открио истражитељима за кога је тачно радио. То је разлог зашто је епицентар ове акције у Холандији, гдје је дрога и требала стићи.

Осим тога, тужиоци вјерују и да је блокираних 400.000 КМ браћи Гачанин у Сарајеву прибављено од продаје наркотика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана