Божо Љубић: Потребно испоштовати изборну вољу свих народа

Агенције
Божо Љубић: Потребно испоштовати изборну вољу свих народа

Сарајево - Предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора БиХ Божо Љубић изразио је наду да различита тумачења Споразума о начелима за формирање власти који су закључили лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ неће зауставити формирање власти на нивоу БиХ које се напокон назире након девет мјесеци блокаде.

Он се нада да су наведене формулације довољно јасне да омогуће договор хрватске и бошњачке стране и када је ријеч о Мостару и Федерацији БиХ, односно Дому народа и Предсједништву БиХ.

- Све опције на политичком спектру БиХ морају поштовати изборну вољу народā и препознати легитимност изборних побједника за формирање власти. Сваки покушај блокаде нарушава функционалност, стабилност, безбједност и самоодрживост БиХ - истакао је Љубић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је веома важно да буде испоштована изјава лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ о принципима за формирање власти и да се иде у том правцу без Годишњег националног плана.

Кошарац је навео да жели да буде умјерени оптимиста пред данашње сједнице Предсједништва БиХ.

Функционер СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је Србија 2007. године дефинисала да је војно неутрална и да СДС од тада сматра да на том путу Србија и Република Српска морају да буду заједно.

Он је навео да Србија никад није упутила захтјев за пријем у НАТО, те да је и став СДС-а у том погледу познат.

Према његовим ријечима, војна неутралност подразумијева да на територији војно неутралне земље могу да буду само војници те земље, а никако војници неких других земаља, саопштено је из СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана