Божидар Форца, бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије: НАТО угрожава безбједност у БиХ

Вељко Зељковић
Божидар Форца, бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије: НАТО угрожава безбједност у БиХ

Власти Српске суочиће се у наредном периоду са новим и још жешћим и већим политичким притисцима од стране САД и Брисела, а на које власти у Бањалуци треба да одговоре мудром политиком.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије, а данас начелник Катедре безбедности на Факултету за пословне студије и право у Београду, генерал-мајор у пензији Божидар Форца.

- НАТО и Брисел својим политичким потезима угрожавају безбедност у БиХ, како у прошлости, тако и данас, јер се доносе и предлажу одлуке које су на штету само једне, српске стране. Тај тренд ће и даље бити настављен, те нам више него икад треба стрпљења и мудрости - упозорава Форца који је и један од учесника научне конференције која ће данас бити одржана у Бањалуци у организацији “Безбједносног форума”, а која би требало да се бави управо свим безбједносним изазовима с којима се Српска суочава.

ГЛАС: Како да се Србија и Српска поставе у овим новим околностима изазваним ратом у Украјини, а поготово што из Вашингтона поручују да неутрални статус није могућ?

ФОРЦА: Мислим да Србија мора задржати неутрални статус. По сваку цену. Не сме бити опредељивања. Биће тешко изборити тај статус. А када је у питању Српска, она не може сама и мора пратити кораке Србије и водити једну усаглашену политику. Београд ће вероватно ући у неке аранжмане са САД и ЕУ у вези са енергентима, а како би “купили” неутралност. Да ли ће то бити довољно, тешко је рећи. Да закључим, пред Београдом и Бањалуком је период који ће обиљежити велики притисци.  

ГЛАС: Може ли се наслутити крај руске војне операције у Украјини, те какав епилог очекујете, односно који су све могући сценарији?

ФОРЦА: Сваки рат има и свој крај, а моје мишљење је да ће он стати када проради гасовод “Северни ток 2”. Да је ово рат само Русије и Украјине, он би одавно био завршен, али није, јер су се у њега умешале и друге земље. Можемо видети да је Русија већ остварила своја два од три циља која је на почетку своје војне операције одредила, а то су денацификација и демилитаризација. Остало је још да се заузме Донбас и добију гаранције за Крим. За сада није јасно шта ће бити са југом, односно градовима Херсон и Запорожје, а у којима Москва већ издаје уверења о руском држављанству, а што може бити само увод у формирање нових аутономних области. Украјина из овог рата неће изаћи целовита. То је сигурно. Много је још сценарија у игри, а једна опција је и да НАТО, односно САД, а под некаквим изговором, изврши “инвазију” и заузме западни део земље. На тај начин био би направљен “кијевски зид”, попут оног Берлинског након Другог светског рата, када је Немачка подељена.

ГЛАС: Воде се велике и закулисне игре из којих ће, како ствари стоје, као највећи губитници, поред Украјине, изаћи земље ЕУ.

ФОРЦА: Тачно, али све то је део једног плана. Британски генерал лорд Хестингс Исмај, иначе први генерални секретар НАТО-а од 1952. до 1957, једном приликом је открио како постоје три циља. Као прво, да се Немачка стави под контролу и уништи. Друго - да се Русија истера из Европе и треће да се Америка увуче у њу. САД полако остварују све три та циља. Оне су већ завладале ЕУ и док је тако, европске земље неће имати просперитета.

ГЛАС: Да ли је и излазак Велике Британије из ЕУ дио тог плана?

ФОРЦА: Доналд Трамп је за време свог мандата оголио америчку спољну политику, а која се не мења, ма ко био на власти. Њоме управља крупни капитал. САД треба НАТО, а не ЕУ, с којом имају негативни трговински биланс. У америчкој спољној стратегији дефинисаној 2017. стоји како су највећи непријатељи - Русија и Кина, Москва у безбедносном смислу, а Пекинг у економском. С обзиром на то да САД након повлачења из Авганистана више немају утовара у Евроазији, оне данас покушавају да овладају морима, а за то им треба Велика Британија и НАТО, а никако ЕУ. 

Окршај с Кином

ГЛАС: Хоће ли прокључати и у региону Индопацифика?

ФОРЦА: САД ће сигурно наставити с економским ратом против Кине. Због тога су и формирали војни савез АУКУС који још чине Велика Британија и Аустралија. Америка ће учинити све да у том региону блокира Кину и њен развој и поморске путеве. Није случајно ни то што је председник Џо Бајден недавно посетио овај регион, а како би мобилисао снаге против Пекинга, потписујући низ билатералних споразума са Јапаном, Тајваном, Индијом и другим земљама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана