Бошњачке странке режирају игре без граница

Вељко Зељковић
Бошњачке странке режирају игре без граница

САРАЈЕВО - Ћамил Дураковић из Коалиције “Моја адреса: Сребреница” поручио је данас да не жели прихватити мандат који је освојио на поновљеним изборима у Сребреници, а нови-стари начелник ове општине Младен Грујичић је увјерен да његовим стопама неће кренути ни остали бошњачки новоизабрани одборници.

- Они су то најавили и прије одржавања ових поновљених избора, а да би демотивисали Бошњаке да изађу на гласање. Не вјерујем да ће се тек тако одрећи својих мандата, али ако до тога и дође, онда се они преносе на другог на листи. Онда, на трећег, четвртог, наћи ће се неко ко ће на крају прихватити. Уколико истрају на овоме, имаћемо једнонационални састав Скупштине и то ће бити њихов избор - истакао је Грујичић.

Према његовим ријечима, бошњачки политичари на овај начин само даље шире подјеле међу народима, тјерају их на одлазак, али и отворено прогоне оне који не мисле као они.

- Стављају им некакве етикете на чело. Јавно их прозивају преко медија и друштвених мрежа. То је страшно, али и опасно. Неко би морао одговарати због ширење те мржње - поручио је Грујичић.

Радомир Павловић из СНСД-а, странке која је освојила највише гласова на овим поновљеним изборима, каже да ће иницирати разговоре са свим странкама и коалицијама које су освојиле мандате за нови сазив сребреничке скупштине те да ће тада видјети да ли ће и остали Бошњаци слиједити Дураковићев примјер. 

- Они морају знати да политичким уцјенама и некаквим бојкотом највише штете наносе свом народу - каже Павловић.

Иначе, након недјељних поновљених избора, а на основу пребројаних гласова на свих 28 бирачких мјеста, Грујичић је освојио 5.189 гласова, односно 67,62 одсто. Слиједи Алија Табаковић, кандидат СДА, са 2.433 или 31,70 одсто гласова.

Када је у питању нови сазив Скупштине, највише гласова је освојио СНСД (29,74), а слиједи коалиција “Моја адреса Сребреница” (26,39), СДС (13,50), ДНС (10,90), Уједињена Српска (5,50), ДФ-ГС (4,05), СРС “Др Војислав Шешељ” (3,20) и ДЕМОС-СНП-Боља Сребреница (3,02).

Многе се изненадили ови подаци, с обзиром на бојкот избора од стране бошњачких партија, али су из ЦИК-а саопштили да су у резултате поновљених избора укључени и они с редовних бирачких мјеста чији резултати нису били поништени одлуком ЦИК-а, а прије свега се односе на гласове пристигле поштом.

По објављивању ових резултата Дураковић је рекао да неће прихватити освојени мандат, јер Бошњаци немају довољно руку да остваре своје интересе у овој општини. Његов колега из коалиције Садик Ахметовић није се изјаснио о овом питању, наводећи тек како очекује да Уставни суд БиХ уважи њихову апелацију а којом би се омогућило гласање свим Бошњацима из Сребренице, ма гдје били.

- С тим у вези очекујемо да буду расписани нови избори на којима би сваки грађанин имао право да бира своје кандидате - рекао је Ахметовић, који ће остати упамћен и по настојањима да Сребреница добије посебан статус изван Републике Српске.

Добој

Према прелиминарним резултатима избора у Добоју, кандидат СНСД-а за градоначелника Борис Јеринић освојио је 67,46 одсто гласова, Цвијан Филиповић (СДС) 16,32 одсто, а Срђан Тодоровић (СП) 16,22 одсто гласова. Највећи број гласова је освојио СНДС (44,53 одсто), слиједи Коалиција “Добој у срцу” са (9,16), ДС-ДЕМОС-Прва СДС (8,18), СП (5,72), СДП БиХ-ХС БиХ (5,59), ДНС (4,35), ПДП (4,19), НДП (3,83) и СДА-СБиХ-ХБ (3,34). Интересантно је да је носилац листе СНСД-а Сања Вулић освојила око 15.000 гласова мање него на новембарским изборима, али она данас није хтјела да говори о томе. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да су ови избори показали да су они с разлогом поновљени. Како је рекао, на изборе је изашло око 54 одсто грађана, што је за трећину мање у односу на изборе одржане 15. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана