Бошњачке странке минирају Тегелтију

Жељка Домазет
Бошњачке странке минирају Тегелтију

САРАЈЕВО - Мада је најављивано да би предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија могао ове седмице послати на провјеру Централној изборној комисији и Агенцији за истраге и заштиту имена кандидата министара и замјеника у новом сазиву Савјета министара, то се, по свему судећи, неће догодити.

Наиме, лидер СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да ће одлука о његовом именовању за министра безбједности у Савјету министара, вјероватно, бити донесена идуће седмице, односно у понедјељак, 16. децембра.

- Делегације СДА и ХДЗ-а вјероватно ће се састати у четвртак. Оно што је сигурно је да ће се СДА, СББ и ДФ у петак наћи на нивоу лидера и првих сарадника, гдје ће се разговарати озбиљније и о коалицији и о неким програмским стварима које се сада не спомињу - казао је Радончић уочи сједнице Предсједништва СББ-а у Сарајеву.

Он је изразио очекивања да ће се током ове седмице јавити и Тегелтија да би видио какав је његов план као будућег предсједавајућег Савјета министара, не само у сектору безбједности. Према његовим ријечима, након тога би у понедјељак имао све улазне информације и донио одлуку да ли СББ и он, персонално, улазе “у ту причу”.

Одговарајући на питање због чега се чека наредна седмица за одлуке, с обзиром на то да је најављивано да би имена министара у будућем сазиву Савјета министара могла бити послата на провјере већ ове седмице, Радончић је одговорио да то није само до СББ-а, него и до других учесника.

- Лидер ДФ-а Жељко Комшић је, мислим, у Авганистану, тако да је то објективни разлог да тек у петак можемо да сједнемо и да разговарамо - појаснио је Радончић.

На питање новинара “шта је у овом моменту камен спотицања када су у питању коначне одлуке СББ-а”, Радончић је одговорио:

- Нема камена спотицања. Ми смо били у коалицији са СДА, то је била једна турбулентна коалиција и ми желимо овог пута да уђемо у цијелу причу на један много, много озбиљнији начин, да не бисмо долазили у ситуацију коју смо већ имали - рекао је лидер СББ-а.

Радончић је одговорио и на питање новинара “шта ће бити уколико га СББ делегира за министра безбједности”. 

- Ја бих волио да то буде неко други, волио бих чак да то буде жена, али СББ и руководство ће процијенити шта је најбољи интерес грађана БиХ, па и самог СББ-а, гдје је моја обавеза да, ако треба, поново радим у најбољем интересу свог политичког пројекта и грађана - поручио је лидер СББ-а.

Италијан из ДНС-а

Кандидат ДНС-а за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ из реда “осталих” је искусни дипломата Драшко Аћимовић, потврђено је јуче након сједнице Предсједништва ове странке. Аћимовић је доктор економских наука и изјашњава се као Италијан.

- Морам признати да је и за мене ово изненађујуће, али ми је велика част. Чека нас велики посао, с обзиром на најезду миграната. Вјерујем да ћу  своје знање ускладити са предсједавајућим Тегелтијом и да ће он окупити добру екипу да надокнадимо изгубљено вријеме јер нас чека пуно посла - рекао је Аћимовић за “Глас Српске”.

Уједињена Српска добила је замјеника министра цивилних послова.

- Име кандидата послаћемо у сриједу - рекли су “Гласу Српске” у овој странци.

ХДЗ БиХ се изјаснио

Актуелни министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда, као и тренутни министар правде БиХ Јосип Грубеша и у овом мандату задржаће се на истим позицијама у Савјету министара. ХДЗ БиХ ће за министарку цивилних послова БиХ предложити Анкицу Гудељевић, некадашњу амбасадорку БиХ у Берлину, коју је опозвао Жељко Комшић након преузимања дужности члана Предсједништва БиХ. ХДЗ БиХ ће свој кадар поставити и на три позиције замјеника министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана