Босни и Херцеговини пријете санкције

Аваз
Foto: Аваз

Босни и Херцеговини пријете нове санкције Енергетске заједнице Европске уније, сазнаје „Дневни аваз".

Ову информацију је ''Авазу'' потврдила и портпарол Енергетске заједнице Барбора Појнер.

Она је појаснила да ће се 6. новембра одржати саслушање пред Савјетодавним одбором Енергетске заједнице, а на које су позвани представници БиХ.

Наиме, Енергетска заједница са сједиштем у Бечу покренула је поступак против БиХ због, како је навела, издате државне гаранције која је одобрена у корист Кинеске извозно-увозне банке за кредит ЈП „Електропривреда БиХ" за пројекат изградње Блока 7 Термоелектране Тузла.

Појнер је појаснила да према правилима Енергетске заједнице овај спор може резултирати суспензијом одређених права БиХ која произлазе из примјене Уговора о оснивању Енергетске заједнице.

- Одлуком се може ограничити право гласа које има БиХ, па све до искључење са састанака или механизама предвиђених Уговором – истакла је Појнер.

Додала је да је саслушање Савјетодавног одбора нормалан корак у поступку рјешавања спорова Енергетске заједнице.

- Прије него што Министарско вијеће донесе одлуку о неком случају, Савјетодавни одбор тражи мишљење о образложеном захтјеву Секретаријата. Прије него што да мишљење, Савјетодавни одбор проводи јавну расправу. Овај случај је под чланом 91., што значи да након што Вијеће министара донесе одлуку, странци се обично даје рок до којег се мора отклонити утврђено кршење одредби Енергетске заједнице – истакла је Појнер.

Расписан тендер

Истакла је да у случају да странка не отклони утврђено кршење правила које је утврдило Министарско вијеће, биће затражено поступање према члану 92. Уговора о оснивању Енергетске заједнице ЕУ. 

Иначе, „Електропривреда БиХ" раписала је тендер за набавку услуга правног заступања пред Енергетском заједницом.

Процијењена вриједност набавке је 400.000 КМ без ПДВ-а.

Уговор ће се, како се наводи у тендерској документацији, закључити до окончања поступка заступања пред Енергетском заједницом или до истека уговорених средстава.

Позив је за заинтересоване понуђаче отворен до 2. новембра ове године.

Кредит од 614 милиона евра

Вијеће за државну помоћ БиХ одобрило је државну помоћ кориснику ЈП „Електропривреда БиХ" у облику гаранције за кредитно задужење у износу од 614 милиона евра у сврху изградње Блока 7 ТЕ Тузла.

За Енергетску заједницу ово не представља државну помоћ и одступа од правила Енергетске заједнице о конкуренцији, те представља кршење одредаба Уговора о успостави Енергетске заједнице. 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана