Босна и Херцеговина ускоро добија своју прву Стратегију заштите животне средине - ево како се можете укључити!

ПР
Босна и Херцеговина ускоро добија своју прву Стратегију заштите животне средине - ево како се можете укључити!

Неки од пејзажа у БиХ спадају међу најљепше у свијету. Наше шуме и ријеке настањује једна од најбројнијих заједница различитих биљака и животиња у Европи.

Међутим, наша земља се мијења. Напредак прате све већа загађеност животне средине и све израженији притисак на наше ресурсе, што угрожава здравље и егзистенцију људи.

Јесмо ли спремни преузети одговорност за проблеме које узрокујемо животној средини? Могу ли грађани и грађанке БиХ постати стварни савезници природе?

Погледајте овај филм о неким од проблема у животној средини с којима се суочава БиХ и о новој Стратегији заштите животне средиме која се припрема за БиХ.

Управо онако како у филму питају Лана Пудар, Роберт Дацешин, Мирела Лаковић и други – да ли ти је стало до прењског алпског даждевњака, до ријека БиХ и до тога како можемо смањити загађеност ваздуха у градовима? Након двије године рада на припреми, БиХ је на путу да добије своју прву Стратегију и Акциони план заштите животне средине. У наставку текста сазнајте више о томе како се и ви можете укључити.

Нова Стратегија вам је дата на увид како бисте могли доставити своје коментаре и реакције.

Ова Стратегија је резултат партиципативног процеса, што значи да је у изради нацрта учествовао читав низ заинтересираних страна. Наредни корак је стављање Стратегије на увид грађанима и грађанкама Босне и Херцеговине. Ово је изврсна прилика за све који су заинтересирани за очување животне средине да доставе своје реакције на програм политике заштите животне средине у БиХ за наредних десет година. Немојте пропустити прилику да изнесете своје мишљење!

Укључивањем можете унаприједити ефективност Стратегије и допринијети бољем дефинисању потреба и рјешења на локалном нивоу.

Јавне консултације у Босни и Херцеговини су тек почеле. У наставку ћете наћи повезницу за јавне консултације у Републици Српској, које су отворене крајем јуна. Јавна расправа ће бити одржана 19. јула, а примјери и коментари могу се доставити у периоду од 30 дана након одржавања јавне расправе.

Све информације можете пронаћи на интернет страници Министарства просторног уређења, градње и екологије Републике Српске, гдје су дата и додатна упутства о давања мишљења и препорука. Процес јавних консултација сада је отворен на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини. Најновије информације можете пронаћи на нашој интернет страници: www.esap.ba

 

Желите знати више о томе зашто се требате укључити?

Учешће јавности у питањима заштите животне средине значи изражавање мишљења грађана и грађанки или заједница о процесима одлучивања о животној средини, између осталог, путем механизама као што су гласање, учешће у консултацијама, достављање поднесака, провођење кампања. Учешће јавности у питањима заштите животне средине је важна  компонента демократског друштва и доприноси унапређењу квалитета и ефикасности одлучивања о питањима животне средине. Заправо, може помоћи у утврђивању изазова у области животне средине и рјешавању тих изазова те осигурати корисна и јединствена сазнања на локалном нивоу на која се креатори политика могу ослонити. Такође, јача осјећај властите одговорности међу грађанима и грађанкама у погледу дешавања на нивоу политике и истовремено доприноси законитости и јавном прихватању одлука, те тиме умањује сукобе и оснажује грађане и грађанке. Посебно је важно прибавити мишљења и препоруке грађана и грађанки на маргинама друштва, како би се узеле у обзир њихове потребе и предложена рјешења.

 

У Босни и Херцеговини, Ааrhus centar већ дужи низ година ради на јачању учешћа јавности у креирању политике животне средине. Заправо, БиХ је дио Економског одбора Уједињених нација за Европску конвенцију о приступу информацијама, учешћу јавности у доношењу одлука и приступу правосуђу у питањима животне средине . Ипак, има простора за унапређење, у погледу учешћа јавности, као на примјер у провођењу стратешких процјена животне средине и процјена утицаја на животну средину у БиХ.

 

Како ће Стратегија унаприједити учешће јавности

 

У БиХ ESAP 2030+ су препознати ови изазови и предложени многи модалитети за унапређење учешћа јавности у БиХ у наредних десет година. На примјер, учешће јавности је заступљено у Стратегији за ниво БиХ у неколико приоритетних области (као што су биолошка разноликост и хемикалије), гдје су предвиђене консултације и сарадња са цивилним сектором, укључујући кампање јачања свијести намијењене грађанима и грађанкама.

 

Поред тога, један од циљева Стратегије је укључивање грађана и грађанки у одлучивање о питањима животне средине, посебно у процесе процјене утицаја на животну средину и издавања околинских дозвола.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана