Борис Пашалић, за "Глас Српске": Морамо очистити своје двориште па онда тражити шумокрадице

Дарко Момић
Борис Пашалић, за "Глас Српске": Морамо очистити своје двориште па онда тражити шумокрадице

Према закону, министарство управља шумама, али када погледате поједина шумска газдинства, намеће се закључак да њима не управља министарство, већ неки локални моћници, начелници општина, привредници или локални шефови партија. Ја, као министар напросто не желим да будем одговоран за нешто чиме не могу да управљам, тај став сам изнио на сједници Владе РС и добио подршку премијера и свих министара, каже у интервјуу за “Глас Српске” министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић.

Он каже да је 52 одсто територије Републике Српске под шумом и да је највећи дио и најквалитетнија шума у државном власништву, због чега је јако тешко објаснити како предузеће које управља таквим ресурсом послује с губитком.

ГЛАС: Како онда то објашњавате?

ПАШАЛИЋ: Најлогичније објашњење је лоше руковођење. При томе се ствар не смије генерализовати, јер само један број газдинстава која из године у годину послују негативно и у посљедњих пола године су наставила такво пословање. То су шумска газдинства “Романија” Соколац, “Оштрељ” Дринић, “Врбања” Котор Варош и расадник у Добоју и њихови директори су данас (јуче оп. аут.) зато и смијењени.

ГЛАС: Како коментаришете то што нико од директора није одговорио на јавни апел премијера Српске Радована Вишковића да се сами повуку са функција и да ли ће се, као што је рекао премијер, “ићи у процедуру доказивања њихових губитака”?

ПАШАЛИЋ: Заиста нисам очекивао да ће било ко од њих одступити и поднијети оставку, а мој став је да све треба провјерити и доказати. Ми смо у сарадњи са МУП-ом у релативно кратком периоду пронашли 700 кубика грађе и трупаца без адекватне документације. У првој акцији смо затекли камион који је регистрован на пуницу једног од руководилаца једне радне јединице у шумарству. Да бисмо средили стање, морамо прво да прочистимо своје двориште, а тек онда да тражимо шумокрадице. Много већу штету шумама чине они који су у “Шумама РС”, него шумокрадице, као спољни фактор.

ГЛАС: Значи, слажете се са оним што народ говори, да се више краде оловком, него моторком?

ПАШАЛИЋ: Нисам то до сада чуо, али има елемената за такве тврдње. Проблем је и што је низак степен доказивости поднесених пријава за шумску крађу, а један од разлога је што лугари веома често мијењају исказе и због тога падају предмети. Проблем је што лугар није службено лице и ако на суду тврди да је неко крао шуму, он мора да има два свједока. То значи да би три лугара морала да иду заједно да би пријава на суду била вјеродостојна. Покренули смо иницијативу да лугар има статус службеног лица и покушаћемо то реализовати у сарадњи са МУП-ом.

ГЛАС: Да ли је у реду да се послије шестомјесечног обрачуна директори позивају на одговорност и да ли је само на основу тога одлучено гдје треба да дође до смјена?

ПАШАЛИЋ: Ми смо гледали трендове у првих шест мјесеци, али смо одлуке доносили на основу пословања газдинстава уназад неколико година. Нека газдинства су из објективних разлога пословала с губитком послије шест мјесеци, али већ на крају августа исказују позитивно пословање. Вјерујем да ће више од половине од 18 газдинстава на крају године бити позитивно, али је немогуће да то постигне један број газдинстава, која само за првих шест мјесеци имају минус од 500.000 марака и њихови руководиоци су зато и промијењени.

ГЛАС: Колико су честе смјене генералних директора “Шума РС” утицале на лоше пословање?

ПАШАЛИЋ: За посљедњих 13 година имали смо осам директора или в.д. директора и сигурно да је и то допринијело лошем резултату, али заиста желим да нагласим да имамо одличну сарадњу са актуелном управом јавног предузећа и са Надзорним одбором.

ГЛАС: Хоће ли бити измјене у висини ренте општинама?

ПАШАЛИЋ: Неће. Било је приједлога да се висина ренте одређује по степену развијености општина па да виша рента иде неразвијеним општинама, а нижа развијеним, али нисмо наишли на подршку и одустали смо од тога.

Временски услови

 

ГЛАС: Дио директора се брани лошим временским условима. Зар нису исти услови за све?

ПАШАЛИЋ: Временски услови негдје јесу аргумент, али у неким газдинствима нису. На простору Приједора, Новог Града или Градишке имамо тешка и глиновита земљишта, која брзо вежу воду и која се споро процјеђују и у њима се послије јаких киша по пет-шест дана не може ући механизацијом. За разлику од њих, у крашким подручјима механизација може ући већ послије неколико сати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана