Борис Ћургуз. једини инфектолог приједорске болнице: Из изолације на прву линију одбране од вируса

Милијана Латиновић
Борис Ћургуз. једини инфектолог приједорске болнице: Из изолације на прву линију одбране од вируса

ПРИЈЕДОР - Изазови које са собом носи “ковид 19” нису заобишли ни град на Сани, који је 14 дана био без јединог инфектолога, који је морао у изолацију након контакта са првозараженим Приједорчанином.

Шеф Одјељења инфектологије у приједорској Болници “Др Младен Стојановић” Борис Ћургуз каже за “Глас Српске” да је изолација прошла брзо и радно, јер је и тих 14 дана настојао да буде уз колеге, са којима се чуо свакодневно.

- Када сам прегледао тог првог пацијента имао сам само основну заштитну опрему, маску за лице. Тест је показао да је он позитиван на “ковид 19”. Изоловао сам се 14 дана. На срећу никакве симптоме нисам имао. У том периоду тестирали су ме три пута и сва три теста су била негативна, тако да сам се по истеку изолације вратио на посао - испричао је Ћургуз.

Повратак на посао, иако смјена траје 24 часа дневно, није му тешко пао.

- Након тог пацијента који је био први заражени Приједорчанин вирус је потврђен и код његовог оца, који је од 26. марта био хоспитализован код нас у болници. Упркос свим напорима да га спасимо, он је јуче, нажалост, преминуо - рекао је Ћургуз и додао да је јуче узето седам брисева који су послати на анализу, а да је у болници изолована једна пацијенткиња код које постоји сумња на вирус корона.

Радити у овим неуобичајеним околностима, у заштитном скафандеру, додаје Ћургуз, није нимало лако.

- И по неколико часова дневно проведем у заштитном одијелу. Осјећај је као да сте у сауни - казао је Ћургуз и додао да су љекари у приједорској болници успјешно извојевали битку у вријеме пандемије свињског грипа те да се нада да ће и сада изаћи као побједници.

Директор приједорске болнице Мирко Совиљ каже да су реорганизовали капацитете да би били спремни на изазове које пред њих ставља вирус.

- Ослободили смо објекат који је коришћен за потребе психијатрије и у њему обезбиједили изолацију. Пацијенте код којих постоји висок ризик смјештамо у собу за изолацију и узимамо им брисеве. Ако су налази позитивни, а пацијенти доброг здравственог стања смјештају се у Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуку, а ако имају тежу клиничку слику, остају на лијечењу у болници - објаснио је Совиљ. Додао је да болница располаже са четири респиратора те да ће ових дана стићи још пет из Турске. Совиљ је појаснио да су реорганизовали смјене да би сачували медицинаре.

- Организовали смо тимове љекара који раде 24 часа, а потом су слободни три дана - рекао је Совиљ.

Говорећи о пацијенту који је јуче преминуо у приједорској болници, а био је позитиван на вирус корона, Совиљ је казао да је ријеч о оцу првог зараженог Приједорчанина, који је преминуо прије шест дана.

- Ријеч је о човјеку који је био 1941. годиште. Осим што је био позитиван на вирус корона, његово здравствено стање било је оптерећено онколошким проблемима, цереброваскуларним те дијабетесом. Није био на респиратору, јер то није било неопходно - додао је Совиљ.

Мудри потези

Борис Ћургуз каже да би се све земље региона могле угледати на Српску када је ријеч о предузетим мјерама за спречавање ширења вируса корона.

- Струка је стављена изнад политике и због тога смо избјегли многе тешке посљедице. Поступали смо брже, боље и мудрије и од ФБиХ, али и од земаља региона - рекао је Ћургуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана