Бореновић: Зашто су СНСД и ХДЗ промијенили одлуку?

Срна
Бореновић: Зашто су СНСД и ХДЗ промијенили одлуку?

САРАЈЕВО - Посланик ПДП-а у Представничком дому парламента БиХ Бранислав Бореновић изјавио је данас у Сарајеву да је договор од 17. фебруара у Бањалуци био да тројицу домаћих умјесто страних судија у Уставном суду БиХ бирају Народна скупштина Републике Српске и Парламент Федерације БиХ, на исти начин као и шест домаћих судија, како је Уставом БиХ и предвиђено.

Бореновић је упитао - зашто се одустало од тог приједлога и зашто је СНСД прихватио да изолује Народну скупштину Републике Српске из система одлучивања? 

"Могуће да је то било и због условљавања ХДЗ-а, што је за нас неприхватљиво", рекао је Бореновић новинарима у паузи засједања Представничког дома БиХ. 

Он сматра да је то лоше рјешење и има елементе преношења надлежности. 

Према његовим ријечима, приједлог да се избор још тројице домаћих судија пребацује у Предсједништво БиХ и Дом народа парламента БиХ одлука је која поништава и понижава Народну скупштину Републике Српске и потпуно је супротан договореном у Бањалуци. 

Он је оцијенио да представници Републике Српске у институцијама БиХ крше и одлуку Народне скупштине у вези са доношењем одлука на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана