Бореновић: Закључци Народне скупштине легитимни

Срна
Бореновић: Закључци Народне скупштине легитимни

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су закључци Народне скупштине у вези са одлуком Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту легитимни и иду у процедуру кроз заједничке институције БиХ да се ријеши питање присуства страних судија у овој правосудној институцији што је политичко питање које оптерећује БиХ четврт вијека.

“Логично је да покушамо искористити сваку прилику да умјесто страних дођу домаће судије у Уставни суд БиХ, професионалци који су ван политике који ће радити у складу са свим правилима”, рекао је Бореновић коментаришући изјаву замјеника помоћника државног секретара САД за Еуропу и Еуроазију Метјуа Палмера да сви у Републици Српској који се сврстају уз став који је заузео српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик морају разумјети ризике које то носи и штету коју наносе будућој европској перспективи БиХ.

Он је навео да је ПДП заинтересован да се ријеши питање страних судија у Уставном суду БиХ, јер нису задовољни да он доноси одлуке прегласавањем судија из Републике Српске на начин да се њена имовина третира као имовина БиХ.

Коментаришући закључке Предсједништва СДА да неће прихватити захтјев да се измијени структура Уставног суда БиХ која подразумијева престанак мандата судијама које именује предсједник Европског суда за људска права, Бореновић је рекао да Народна скупштина, као и до сада, треба да именује судије Уставног суда БиХ из Републике Српске.

Он је рекао да ПДП неће одустати од свог права да говори у Народној скупштини, да каже и када Уставни суд БиХ није у праву и да каже да имовина треба да припадне Републици Српској.

Бореновић је поручио да ће ПДП бити сагласан са свим што је у интересу Републике Српске.

Бореновић: Српска да буде најбољи простор за нова улагања у региону

Најуже руководство Партије демократског прогреса /ПДП/ данас је у Бањалуци поптисало петцију против повећања намета.
Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је новинарима да је кључно програмско опредјељење ове партије да Република Српска буде најбољи простор за нова улагања у региону, тако што ће бити мјесто привлачно за нове инвестиције, радна мјеста, са најнижим порезима и најмање намета и такси.

“Зато смо припремили декларацију о кључним правцима фискалне политике коју ћемо предати у Народну скупштину Републике Српске, коју желимо оснажити подршком грађана. Због тога смо одлучили изаћи на тргове већих градова и општина Српске да би се и грађани упознали шта желимо урадити”, појаснио је Бореновић.

Он је поручио да основна стратегија Републике Српске и локалних заједница морају бити ниски порези, намети, што мање такси да би се отворио простор за нова улагања.

“Декларацијом тражимо од представника у заједничким институцијама из Републике Српске да не дозволе било какво повећање ПДВ-а, јер то може бити лоше за грађане”, додао је Бореновић.

Он очекује да декларација добије подршку у Народној скупштини Републике Српске и да буде стратешко опредјељење Републике Српске у наредним годинама.

Осим Бореновића, петицију су потписали потпредсједници ПДП-а Јелена Тривић и Игор Црнадак, генерални секретар Милко Грмуша и члан Предсједништва ПДП-а Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана