Бореновић: Против иницијатива којима се доводи у питање уставно уређење БиХ

Срна
Бореновић: Против иницијатива којима се доводи у питање уставно уређење БиХ

БАЊАЛУКА - Главни одбор ПДП-а усвојио је данас закључак којим категорички одбацује сваку иницијативу, не само од СДА, него и било које друге политичке странке из Федерације БиХ /ФБиХ/, којом се уставно уређење БиХ доводи у питање, саопштио је лидер ове партије Бранислав Бореновић.

Након сједнице Главног одбора ПДП-а у Бањалуци, Бореновић је рекао новинарима да су усвојили закључак да је непотребно одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске у понедјељак, 11. новембра, на којој би се расправљало о страначкој декларацији СДА.

“То ставља Републику Српску и Народну скупштину у подређени положај у односу на разне страначке декларације појединих политичких партија и даје се значај СДА и њеном лидеру Бакиру Изетбеговићу и политичким памфлетима”, рекао је Бореновић.

Он је позвао све политичке странке из Републике Српске да поштују дигнитет институција Српске, устава Републике Српске и БиХ, те “да не дозволе политикантску инструментализацију институција Српске”.

“Имам осјећај да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, која је сазвана са намјером да се дају одређене политичке квалификације појединим политичким опцијама из Републике Српске, покушај поновног дијељења политичких структура. То никако неће допринијети да се стање поправи јер има много важнијих ствари”, истакао је Бореновић.

На сједници је усвојен закључак у којем се наводи да БиХ може искључиво функционисати као високо децентрализована земља и заједница два равноправна ентитета и три конститутивна народа, а Бореновић каже да ће кључни принцип дјеловања ПДП-а у наредном периоду бити да је Република Српска један од два равноправна ентитета у БиХ и да сви треба да поштују уставе Републике Српске и БиХ, као и дејтонске принципе на којима почива БиХ.

Главни одбор ПДП-а усвојио документ, којим се тражи да се успостави скупштински одбор за праћење јавних медија чији је оснивач Република Српска.

“Усвојили смо и документ којим се траже измјене и допуне Изборног закона БиХ како би коначно имали фер и поштене изборе у наредном периоду”, истакао је Бореновић и додао да је Главни одбор задужио посланике ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да спроведу неопходне радње како би измјене и допуне Изборног закона БиХ коначно ишле у парламентарну процедуру.

Он је рекао да је дата пуна подршка иницијативи посланичког клуба ПДП-СДС у Парламентарној скупштини БиХ да се коначно одблокира рад Представничког дома и да се почне нормалније радити посао у тој институцији и доносити одлуке које су од интереса за грађане Републике Српске и БиХ.

Главни одбор ПДП-а изабрао је тајним гласањем Јелену Тривић, Игора Црнатка, Славишу Марковића и Ненада Вуковића за потпредсједнике ПДП-а, док ће Вуковић обављати и функцију замјеника предсједника ПДП-а.

На сједници је изабрано и двије трећине чланова Предсједништва ПДП-а, међу којима су: Миланко Михајилица, Милан Шврака, Милан Ђукић, Драшко Станивуковић, Миленко Ристић, Љубиша Крунић, Слободан Васиљевић, Рато Рајак, Дијана Чекић, Драгана Чојић, Синиша Голић, Перица Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана