Бореновић: Образовни систем мора бити приоритет

ГС
Бореновић: Образовни систем мора бити приоритет

БАЊАЛУКА- Предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић изјавио је данас да ова странка захтијева да образовни систем буде приоритет у раду Владе Републике Српске и да очекује одговор на кључна питања о томе како ће почети настава у новој школској години у Српској.

Бореновић је рекао да се мора што прије изаћи са планом рада за наредну школску годину.

Он је истакао да је образовање приоритет свих приоритета и да улагање у образовни систем, науку и знање треба да буде примарни циљ Републике Српске у наредном периоду.

- ПДП посвећује максималну пажњу образовном систему, а улагање у науку и знање је улагање у младе који ће бити носиоци свих изазова са којима ће се Српска суочавати у наредном периоду - рекао је Бореновић на конференцији за новинаре на којој је било ријечи о значају ПИСA тестирања за ученике из Републике Српске и организацији наставе у новој школској години.

Члан Главног одбора ПДП-а Оливера Ђорђић Недић рекла је да се из резултата PISA тестирања, уз нешто информатичке писмености и познавања методологије, могу екстраховати сви потребни подаци да се утврди који је статус образовног система, које су то мањкавости, да ли су ученици спремни да наставе школовање са потребним капацитетом и ресурсима, да ли су способни за тржиште рада 21. вијека, односно у којим областима треба јачати образовање.

- Ако БиХ не приступи тестирању 2021. године направићемо размак од три године, односно изгубићемо три године у којима је потребно успоставити ову важну дијагнозу - навела је Недићева.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана