Бореновић: Инцков наметнути закон што прије повући из примјене

Срна
Бореновић: Инцков наметнути закон што прије повући из примјене

БАЊАЛУКА - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је кључно за рјешавање озбиљне политичке кризе у БиХ што прије из примјене повући наметнути закон који је донио бивши високи представник Валентин Инцко.

Бореновић је навео да је важно рад у заједничким инситуцијама вратити у нормалне токове, односно омогућити простор за договор у вези са законским оквиром, актом или документом прихватљивим за све релевантне политичке факторе у складу са уставном процедуром.


"Кроз парламент БиХ треба отворити простор да се ријеше и питања власништва над имовином, и то поштујући принципе из Споразума о имплементацији договорених принципа о расподјели имовине /такозвани Бањалучки споразум/ из марта 2012. године који су подржале политичке странаке из Српске и ФБиХ", каже Бореновић.

Он истиче да треба ријешити и питање Изборног закона зарад фер и поштених избора, те да је крајње вријеме да се почне разговарати о избору домаћих судија Уставног суда БиХ, односно да се усвоји акт о престанку мандата страних судија.

"Треба и законски дефинисати процедуре и надлежности те судске инстанце", рекао је Бореновић на данашњој конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва ове странке у Бањалуци.

Он је навео да је за поменуте ствари потребна политичка воља и искрена намјера, односно да се не злоупотребљава политичка криза зарад одређених личних интереса.

Бореновић каже да никакви наменути акти нису прихватљиви за ПДП, као ни "авантуристички политички потези који могу нанијети штету Републици Српској".

Он је оцијенио да ПДП остаје досљедан и потпуно привржен Дејтонском мировном споразуму и уставној позицији Српске и двоентитетском уређењу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана