Борел: Избори у БиХ конкурентни и добро организовани

Г.С.
Борел: Избори у БиХ конкурентни и добро организовани

БРИСЕЛ - Високи представник за спољну и безбjедносну политику ЕУ Jозeп Борел поздравио је данас одржавање општих избора у Босни и Херцеговини у име ЕУ и додао да је наважније да се избори спроводе у складу са европским стандардима.

За Унију је то кључни приоритет и то стоји и у Мишљењу Европске комисије о захтијеву Босне и Херцеговине за чланство у ЕУ.

Борел је цитирао прелиминарне мисије за посматрање избора ОЕБС/ОДИХР који су оцијенили да су избори "у цјелини били конкурентни и добро организовани", али обиљежени неповјерењем грађана у јавне институције и реториком етничких подјела.

"ЕУ подстиче надлежне органе да се позабаве наводима о неправилностима како би се обезбједило највеће повјерење у изборне резултате и изборну администрацију", препоручује високи представник ЕУ.

Он додаје да су грађани БиХ искористили своје демократско право да гласају, али од сада власти имају одговорност да одговоре на очекивања гласача, а то подразумијева "интеграцију у ЕУ и економски просперитет и суочавање са негативним глобалним утицајем руског агресорског рата против Украјине".

Он пише исто тако да ЕУ прима на знање одлуку Кристијана Шмита да на дан избора измијени Устав Федерације и Изборни закон Босне и Херцеговине.

"Подсјећамо да његова извршна овлашћења треба користити искључиво као крајњу мјеру против непоправљивих незаконитих радњи", навео је Борел.

Борељ подвлачи да ЕУ "очекује од свих политичких актера да преузму пуну одговорност и сарађују на брзом успостављању функционалних законодавних тијела и влада на државном, ентитетском и кантоналном нивоу како би се фокусирали на реформе на путу ка ЕУ, на које су се лидери странака у БиХ обавезали у Бриселу 12. јуна, укључујући уставну и изборну реформу" и позива на дух сарадње између новоизабраних лидера Босне и Херцеговине.

Земље чланице су 23. јуна навеле да су спремне да дају статус кандидата Босни и Херцеговини. Европска комисија је добила задатак да извјештава о примјени 14 кључних приоритета.

ЕУ на крају понавља своју недвосмислену посвећеност ЕУ перспективи Босне и Херцеговине као јединствене, уједињене и суверене земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана