Борељ: Чланство БиХ у ЕУ остаје приоритет

Срна
Борељ: Чланство БиХ у ЕУ остаје приоритет

САРАЈЕВО - Чланство БиХ у ЕУ остаје темељни приоритет за грађане ове земље, а Дејтонски споразум је дао сложено уређење које захтијева координацију и сарадњу свих нивоа власти и структура, као и политичку вољу, поручио је високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеф Борељ.

У обраћању јавности под називом "Од Дејтона ка Бриселу", Борељ је додао да више од 80 одсто грађана изражава подршку овом циљу, те да у БиХ постоје бројни политички изазови који се морају превазићи у борби за будућност.

"У протеклим годинама остварен је значајан напредак у бројним областима на изградњи стабилне и демократске БиХ. Овај пут није готов и још је доста посла преостало", рекао је Борељ.

Борељ, који је и потпредсједник Европске комисије, истакао је да су ангажман и солидарност ЕУ стварни и видљиви свима који их желе искористити, те да нуде и политичку и финансијску подршку.

"Наш најновији економски инвестицијски план за регион укључује девет милијарди евра у бесповратним средствима, кредитима, с циљем мобилизације додатних 20 милијарди евра кроз инвестиције. Заједно са зеленом агендом овај план ће помоћи у дугорочном економском опоравку цијелог региона кроз боље повезивање и транзицију на зеленију и дигиталну економију", изјавио је Борељ.

Борељ је истакао да је ЕУ била уз БиХ, као и да је присутна и даље, али да власти, политички лидери морају обезбиједити још боље резултате за своје грађане.

"Ваш саборац остаје ЕУ. Ваш пут је у Европи, а своју будућност градите сами. Нико то за вас неће учинити. Ми смо ту да вам помогнемо", поручио је Борељ.

Према његовим ријечима, изостанак кључних реформи неће успорити само европски пут, већ ће грађани и даље наставити изражавати незадовољство одласком из земље.

Навео је податак да је око пет одсто популације већ напустило БиХ, те додао да је уз политичку вољу све могуће, али да постоје политички сукоби и застоји.

Он је поручио да треба искористити ову годишњицу као прекретницу у транзицији из послијератне у претприступну, да се убрза процес реформи и направи искорак од Дејтона ка Бриселу за шта је потребна институционална реформа законодавног оквира која ће трансформисати дејтонску структуру у структуру која ће дати темељ функционалном друштву заснованом на принципима демократије и заштите људских права.

"ЕУ је фактор интегративности различитости, обједињавања и приближавања. ЕУ доноси мир и просперитет", рекао је Борељ и додао да то укључује снажне демократије и владавину права, али да није ту да би држали лекције, већ подијелили искуства.

Борељ је навео да је јасан пут који је пред БиХ и да је у 14 кључних приоритета које је у децембру усвојио Савјет ЕУ зацртана мапа пута реформи које је потребно спровести на европском путу, што неће једноставно, јер су реформе, које су потребне, темељне и морају унаприједити ефикасност власти.

Реформе, појаснио је, укључују измјене институционалног и изборног оквира па чак на нивоу Устава, те да уз одлучност да се ова задаћа и испуни, БиХ може напредовати на свом европском путу, а да је јачање инвестиција и економског раста могуће кроз имплементацију темељних реформи у чијем су срцу европске вриједности.

Он је напоменуо да од земаља које теже да постану чланице Уније, очекују да се укључе у континуирани процес помирења.

"БиХ мора да нађе свој пут позитивног стварања, спремности, амбиције и перспектива како би урадила оно што су многи прије већ урадили. Мора да постане мјесто политичких слобода, економског просперитета и социјалне кохезије као темеља цивилизације. То је моја порука данас, да је све могуће. Европа је ту да вам помогне и надам се да то заједнички можемо и остварити", истакао је Борељ.

Борељ је изразио наду да ће се искористити ових 25 година од Дејтона, односно од почетка "крхког мира". "Овај мир је још крхак. Још су у њега дубоко уткана сјећања и патње многих, а ту су и бројни политички изазови које морате да превазиђете у овој борби за будућност", закључио је Борељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана