За једнократну помоћ борцима и пензионерима 39,5 милиона КМ

Срна
За једнократну помоћ борцима и пензионерима 39,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Одлуком Владе Републике Српске о исплати једнократне новчане помоћи предвиђена је исплата 39.5 милиона КМ борцима и пензионерима, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Једнократна помоћ је предвиђена за 395.365 особа, наводи се у саопштењу.

По питању издвајања за борачко-инвалидску заштиту, из Министарства напомињу да укупно годишње буџетско издвајање у овој години за борачке категорије износи 476 милиона КМ, што је око 11 одсто у односу на укупан овогодишњи буџет Српске.

"Буџет за борачко-инвалидску заштиту за 2022. годину након ребаланса износи 285.096.000 КМ и то је од успостављања система борачко-инвалидске заштите највеће буџетско издвајање за борачке категорије. Ребаланс буџета за борачко-инвалидску заштиту за 2022. годину је за 45.198.900 КМ већи у односу на основни буџет за прошлу годину", додаје се у саопштењу.

Влада РС је у овој години обезбиједила повећање основице за војне инвалиднине у износу од 14 одсто као и повећање основице за 15 одсто за обрачун мјесечног борачког додатка, којим су обухваћена 11.242 социјално угрожена незапослена борца од прве до пете категорије млађа од 60 година.

Од маја је повећан и износ мјесечног новчаног примања за борце старије од 65 година који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа, тако да им се исплаћује износ најнижег нивоа најниже пензије од 242,55 КМ.

"С обзиром на то да је од маја дошло до повећања и пензија и мјесечних примања из области борачко-инвалидске заштите, 117.468 пензионера из борачких категорија је остварило повећање примања по оба основа", наводи се у саопштењу.

Такође се наводи да је Влада до сада реализовала четири, а у току је реализација још два, од укупно шест закључака које је Народна скупштина Републике Српске 9. марта усвојила на посебној тематској сједници о стању у области борачко-инвалидске.

Из Министарства наводе да и поред наведених чињеница које се односе на издвајања за борачке категорије, евидентно је да одређене групе бораца, под плаштом борачких организација, настоје да остваре политичке циљеве политичких организација којима припадају.

"То је видљиво по томе што је у овој години усвојен буџет и ребаланс буџета којим је омогућено највеће повећање обима права у области борачко-инвалидске заштите до сада, али се на све то и даље испостављају нереални и нови захтјеви, неколико мјесеци прије општих избора, због чега је очигледно да се захтјевима дјелује политички, а не у сврху побољшања стања у овој области", закључује се у саопштењу.

У овој години је омогућено повећање износа средстава за куповину ортопедских помагала за ратне војне инвалиде и параплегичаре, које је износило и до 80 одсто, те је проширена листа ортопедских помагала новим која нису раније била предвиђена.Рјешавање овог питања, којим је обезбијеђена набавка квалитетнијих ортопедских помагала и поједностављена процедура, корисници су оцијенили као најбоље рјешење у региону.

Из ресорног министарства додају да су посљедњих година реализовани бројни захтјеви невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана