Борци закидани и за 12 мјесечних исплата

Анита Јанковић-Речевић
Борци закидани и за 12 мјесечних исплата

Бањалука - Уставни суд РС оспорио је члан Уредбе о борачком додатку према којем су борци који су остварили право на мјесечни додатак били закидани за једну или до чак 12 мјесечних исплата.

Судије су на јучерашњој сједници донијеле одлуку да дио Уредбе о борачком додатку у вези са условима за остваривање тог права није у сагласности са Уставом Српске и Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца.

- Оспореном одредбом одређено је да се борцима који су услове за остваривање права на мјесечни борачки додатак испунили послије 24. маја 2012. године то право признаје почев од 1. јануара наредне године у односу на ону у којој су услови испуњени - саопштено је из Уставног суда.

Према оцјени Уставног суда, прописивањем оспорене одредбе њен доносилац је изашао из законских оквира и прекорачио своја уставна и законска овлашћења, јер је законском одредбом прописано да права на мјесечна примања припадају од првог наредног мјесеца по подношењу захтјева.

- Влада није овлашћена да подзаконским актом коригује услове и начин коришћења права на борачки додатак, те је другачијим нормирањем ових питања у односу на закон прекорачила своју Уставом утврђену надлежност - наведено је у саопштењу Уставног суда РС.

Предсједник Борачке организације РС (БОРС) Миломир Савчић поздравио је одлуку Уставног суда РС, истакавши да је то логично, праведно и поштено рјешење.

- Тиме је правда коначно задовољена. Многи борци, али и ми као кровна организација, смо више пута покретали иницијативу код ресорног министарства и Владе РС да тај члан буде измијењен јер су њиме борци остајали ускраћени за најмање један, а највише 12 мјесечних додатака - каже Савчић. Он је изразио наду да ће борци у што скорије вријеме право на мјесечни борачки додатак почети остваривати од момента када наврше 60 година.

- Борци који су на примјер рођени 1. јануара након што напуне 60 година морали су чекати цијелу годину да почну добијати мјесечни додатак. Драго ми је што ће та неправда сада бити исправљена - рекао је Савчић.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС нису хтјели коментарисати одлуку Уставног суда РС, истакавши да им одлука службено још није достављена.

Труднице и рад ноћу

Уставни суд РС донио је одлуку да ни члан Посебног колективног уговора за запослене у области здравства није у сагласности са Уставом Српске и Законом о раду. Оспореним чланом прописано је да жену за вријеме трудноће и мајку дјетета до три године послодавац може распоредити на рад на друго мјесто и на рад ноћу само уз њен пристанак. Судије су оцијениле да је дошло до повреде одредаба Закона о раду, којим је трудницама, почев од шестог мјесеца трудноће и мајкама са дјететом до двије године живота забрањен рад ноћу. Уставни суд је утврдио и да поједини чланови Закона о нотарима нису у сагласности са Уставом РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана