Одликовање бригаде ХВО у Дервенти - провокација и увреда за Србе

Г.С.
Одликовање бригаде ХВО у Дервенти - провокација и увреда за Србе

БАЊАЛУКА - Додјела ордена злогласној 103. бригади Хрватског вијећа одбране /ХВО/ која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине најбахатији је чин провокације и увреда за сваку жртву и њихове породице, али и атак на мир и добре међунационалне односе који владају у Дервенти, рекао је Срни шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Жунић је захвалио грађанима Дервенте, посебно породицама жртава који су, како је нагласио, имали снаге да не реагују на данашњу провокацију.

“Овај чин је, због вријеђања српских жртава и емоција, могао да изазове инцидент који би имао страшне посљедице на односе у Дервенти и свакодневни живот. Почаст жртвама - да, вријеђање туђих жртава - не. А одликовање ХВО је увреда за Србе, дервентске жртве и страдалнике”, нагласио је Жунић.

Он је навео да је увреда и провокација величање и одликовање бригаде која је баштинила усташки покрет, користила знамења фашизма, убијала и у логор водила цивиле само зато што су били Срби.

“Чланови моје породице су жртве. Највећи дио моје породице је тамновао у логорима које су основали припадници злогласне бригаде, а коју је одликовао предсједник Хрватске Зоран Милановић. Овакве догађаје у будућности треба забранити, јер дирање незараслих рана не гарантује мир и безбједност”, навео је Жунић.

Он је истакао да је данашњом провокацијом мир био угрожен и да се само достојанством и смиреношћу грађана Дервенте није десио инцидент.

“Имам осјећај да је неко тај инцидент тражио и очекивао јер не постоји други разлог за овако тешку провокацију каква је додјела ордена злогласној 103. ХВО бригади и то у страдалничкој Дервенти и у Републици Српској”,

Борачке организације огорчене на посјету Милановића Дервенти

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата у Дервенти огорчене су данашњом посјетом Зорана Милановића предсједника Хрватске обиљежавању 31. годишњице оснивања 103. бригаде Хрватског вијећа обране.

Градска борачка организација, Градски одбор Удружења Ветерани Републике Српске и Градски одбор Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у саопштењу посебно траже да се спријечи јавна употреба било каквих симбола које су носили они који су током рата чинили злочине над дервентским Србима.

“Будно и пажљиво ћемо пратити све што ће се догађати и нећемо прихватити и мирно посматрати величање организација и појединаца који су чинили злочине над Србима у Дервенти 1992. године”, истакли су из ових организација.

“Нисмо сигурни да ове негативне емоције неће изазвати реакцију која лако може да буде клица нечег много озбиљнијег”, наводи се у саопштењу.

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата окупљање организовано на овакав начин и са оваквим садржајем сматрају чистом провокацијом и гурањем прста у око свим борцима, породицама погинулих, заробљеницима, али и свим грађанима Дервенте.

“На овакав начин наноси се несагледива штета, тешком муком и великим радом, обновљеног суживота, па чак и мира у Дервенти”, истиче се у саопштењу.

Из Градске борачке организације, Удружења Ветерани и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила питају шта би било када би људи који су спас од злочинаца нашли у Дервенти и другим мјестима у Републици Српској, организовали овакав или сличан догађај, са истом структуром гостију, у било којој средини у Федерацији БиХ.

“Да не помињемо шта би се догодило и на какав жпријемж би наишли у Хрватској, одакле долази већина учесника скупа, када би, на примјер, прошетали у шајкачама. Тамо је и дрес спортског клуба мотив за напад, а камоли некакво препознатљивије национално обиљежје”, напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су дјелимични одговор на то питање догађаји у Сарајеву који прате помен страдалим војницима ЈНА у Доборовољачкој улици.

“Дервента јесте цивилизована и мирољубива средина, у њој живе цивилизовани и мирољубиви људи, али то не значи да можемо спокојно да посматрамо парадирање оних који су, практично, омогућили да се чине злочини или су учествовали у чињењу тешких злочина над Србима у Дервенти”, наглашава се у саопштењу.

Организаторе и учеснике скупа, али и цијелу јавност, из организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата подсјећају да је Дервента српски град, у Републици Српској и да то никаква провокација, нити било шта друго, неће промијенити.

“Ово је први пут да долазим у ове крајеве. Одликовао сам 103. бригаде Хрватског вијећа обране Дервента зато што то залужују, јер је њихов допринос велики. Погинуло је преко 650 људи, преко 100 муслимана, који би се данас звали Бошњаци. Ми знамо шта је наше, за туђим не посежемо” казао је Милановић у обраћању присутним Хрватима у Дервенти.

“Дејтонски споразум неке је смирио, а неке као вас разочарао, али због хрватске слоге морамо да закључимо да се у хрватским кулоарима за Посавину кажу да је издаја и да се могла бранити Дервента. Ја могу рећи да то не видим тако, чудо је да се Посавина и Дервента бранила неколико мјесеци. Овдје су се борили и људи из Хрватске…”, казао је Милановић.

Након обраћања хрватски предсједник је додијелио одликовања за 103 бригаду ХВО редом Николе Шубића Зринског за, како је наведено, исказано јунаштво њених припадника у Домовинском рату”.

Боравку Милановића на обиљежавању 31 године од оснивања 103. бригаде ХВО-а Дервента присуствовали су и амбасадор Хрватске у БиХ Иван Саболић и потпредсједник Републике Српске Давор Прањић.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да долазак Милановића у Дервенту на прославу оснивања 103. бригаде ХВО и уручивање одликовања тој по злу чувеној јединици на годишњицу стравичног злочина који је регуларна Хрватска војска учинила у Сијековцу само неколико километара даље, представља скандал, отворен шамар, тешку увреду српском народу и срамно ругање свим српским жртвама у Посавини.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић назвао је долазак Милановића у Дервенту скандалом и националном срамотом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана