Богојављење у Бањалуци - подршка СПЦ у Црној Гори

Агенције
Богојављење у Бањалуци - подршка СПЦ у Црној Гори

Вјерници Српске православне цркве прослављају Богојављење, празник крштења Исуса Христа, којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанства.

Тим поводом, у храмовима широм Српске служене су свете архијерејске литургије, након којих су одржане и богојављенске литије. Литију а Бањалуци, је ове године посвећена одбрани светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

Бројни вјерници су стигли у највећи град Српске. Носе иконе и српске тробојке, те узвикујући пароле.

План је да од Храма Христа Спаситеља, литија, коју предводи епископ бањалучки Јефрем, иде до Градског моста Патра код Тврђаве Кастел гдје ће они најхрабрији пливати за Часни крст.

Иако се сваке године на Богојављење одржава и свечана литија и пливање за Часни крст, посебност овогодишње јесте то што је она посвећена борби и подршци вјерницима Српске православне цркве у Црној Гори који већ мјесецима моле за спас имовине СПЦ-а у тој земљи након усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

Ово је први пут да је епархија бањалучка на овај начин послала подршку православцима у тој земљи. Ипак, и прије овога, Бањалучани су се окупили крајем децембра како би исте поруке послали. Уочи литије, као и сваке године до сада, служена је света ерхиерејска литургија. 

Због кретања литије затворено неколико бањалучких улица у центру града од Храма Христа Спаситеља до градског моста. Блокада улица траје до 14 часова, а саобраћај регулише полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана