Боцан-Харченко: Патријарх Иринеј бринуо о Космету и Републици Српској

Срна
Боцан-Харченко: Патријарх Иринеј бринуо о Космету и Републици Српској

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј посвећивао неподијељену пажњу ономе што се дешавало и у српској покрајини Косову и Метохији и у Републици Српској.

У саопштењу руског амбасадора наведено је да је српски патријарх Иринеј посвећивао пажњу и бригу о православном становништву Балкана, подржавајући и учвршћујући пастирску улогу СПЦ.

“Његов савјет је увијек помагао у дјеловању у том правцу. Сву снагу је посвећивао заштити вјерских канона, спречавајући нападе на јединство православља”, истакао је Боцан-Харченко.

Он је додао да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за Србију и православни свијет, саопштено је из Руске амбасаде.

Амбасадор Русије у Србији навео је да упокојење патријарха Иринеја, кога је сматрао својим духовним оцем и великим човјеком, доживљава као личну трагедију.

“Његова љубав према људима, највећи интелект, мудрост, проницљивост, буквално су озаривали сваког ко је имао среће да разговара са њим”, нагласио је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је животно дјело патријарха Иринеја био завршетак унутрашњих радова у Храму Светог Саве у Београду.

“Данас, као никад раније, испуњени смо одлучношћу да се та величанствена замисао оствари. Драго ми је да Русија томе помаже. Сигуран сам да ће завјети патријарха Иринеја и његово самопрегорно служење заувијек бити за нас извор свјетлости, надахњујући на нове благе подухвате”, додао је Боцан-Харченко.

Патријарх Иринеј сахрањем је јуче у крипти Храма Светог Саве у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана