Благојевић: Повећати извоз производа из Српске у Србију

СРНА
Foto: СРНА

НОВИ САД - Република Српска прошле године извезла је у Србију робу у вриједности 608 милиона КМ и има више него довољно простора за повећање извоза, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.

Он каже да ће Привреда комора на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду посјетиоцима и пословним људима представити палету производа, тржишно занимљивих, малих органских произвођача, али и великих компанија попут "Калдере", "Дестилације", "Саве Семберије" и осталих значајних предузећа која, осим у Србији, послују у Европи и широм свијета.

Благојевић је навео да не може бити сасвим задовољан извозом производа из Српске у Србију јер је пласман воћа и орашастих плодова из Српске у Србију, у вриједности свега 18 милиона КМ, тек на деветом мјесту укупне спољнотрговинске размјене. Он каже да охрабрује што су озбиљне компаније из прехрамбене индустрије Републике Српске отвориле своје партнерске фирме у Србији.

"Практично то су кћерке фирме наших компанија у Србији, а смисао њиховог оснивања је да роба из Српске на што једноставнији начин уђе на то примамљиво тржиште. Уједно оне су у Србији заузеле позицију која им и припада.

Сигуран сам да ту за наше фирме и компаније има много, много више простора него што је то случај данас", рекао је Влагојевић на заједничком сајамском штанду Привредне коморе Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према његовим ријечима, криза у Украјини још не оптерећује спољнотрговинску размјену између Српске и Србије. "Засад се не осјећа бреме кризе у Украјини када је ријеч о трговинској размјени између Србије и Српске. Т

а криза је очигледно на глобалном нивоу и тешко је предвидјети шта ће се у блиској будућности дешавати. Не смије се заборавити да су и Украјина и Русије европске и свјетске житнице", рекао је Благојевић.

Благојевић је навео да је штанд Привредне коморе Републике Српске својеврстан сервис који олакшава како посјетиоцима, тако и пословним људима да у Српској нађу одговарајућег партнера. "На сајму своју понуду директно представља 11 предузећа и компанија из Српске, док ћемо њих више од 20 представити путем каталога.

Једном ријечју, на штанду Привредне коморе Републике Српске има за сваког по нешто, како за посјетиоце тако и пословне људе", рекао је Благојевић. Обилазећи сајамске излагаче послије церемоније отварања Међународног пољопривредног сајма, пред штандом Привредне коморе Републике Српске нашли су се и предсједник Србије Александар Вучић, као и премијер Мађарске Виктор Орбан.

У Новом Саду данас је почео 89. по реду Међународни пољопривредни сајам на којем је учествује више од 1.100 излагача, како из Србије, тако и из двадесетак земаља Европе и свијета.

На заједничком штанду у сајамској хали број један из Републике Српске представиле су се компаније "Дестилација" из Теслића, "Калдера компани" и "Агродестил" из Лакташа, "Сава Семберија" и "Град" из Бијељине, "Хети" и "Љубиње" из Љубиња, "Клековача" из Дринића, "Дионис Љубнича - Винарија Пајић" из Брчког и "Агрос" из Рогатице. Новосадски пољопривредни сајам представља највећи сајамски догађај у Србији и један од највећих у Европи у тој области. Трајаће до петка, 27. маја, а овогодишња земља партнер је Мађарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана