Благе казне ојачале кријумчаре миграната

Александар Стојановић
Благе казне ојачале кријумчаре миграната

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Од покушаја незаконитог преласка државне границе припадници Граничне полиције су од почетка 2020. године до данас одвратили око 12.000 лица, а највећи број њих долази из Пакистана, Авганистана, Марока и Бангладеша. Мигранти и кријумчари су у методама преласка граница постали све безобзирнији, што за БиХ постаје све већи безбједносни проблем, упозоравају из надлежних тијела.

Тренутно је прилив нешто мањи, али из Граничне полиције упозоравају да ће након зимских дана прилив миграната бити већи. Највећи притисци, када су у питању уласци у БиХ,  евидентирани су на граници према Србији, посебно на подручју Зворника и Вишеграда, а када је ријеч о изласку, најоптерећенији је гранични прелаз Изачић, на простору Бихаћа и Велике Кладуше.

На путу ка западној Европи, мигранти не бирају средства, а према до сада забиљеженим случајевима границу покушавају да пређу самостално или уз помоћ организованих криминалних група.

- Најчешће то чине у мањим група, те споредним путним комуникацијама, заобилазећи граничне прелазе. Покушавају се пребацити различитим пловилима или газећи преко ријеке, скривањем у товарном простору теретних возила. Имају добру комуникацију са другим мигрантима, размјењују информације, дајући упутства једни другима за смјерове и руте кретања - истакли су из Граничне полиције.

Један од начина покушаја незаконитог преласка државне границе је и кријумчарење миграната од стране организованих криминалних група.

- Ове криминалне групе покушавају да користе и локално становништво из пограничних општина као водиче мигрантима преко државне границе до возила која би их даље превозила. Као возачи ових возила често се ангажују такси возачи, који користе природу свога посла као покриће за транспорт миграната у унутрашњост БиХ - истакли су из Граничне полиције и додали да криминалне групе из БиХ тијесно сарађују са сличним организацијама из сусједних земаља.

Како је мигрантска криза постала уносан посао за такве групе, у спречавање и сузбијање посљедица миграције морала су се укључити и друга полицијска и безбједносна тијела у БиХ. Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) током прошле године реализовала је 27 оперативних акција у којима је слободе лишено 48 осумњичених лица.

И из СИПА подсјећају да су групе приликом извршавања ових кривичних дијела “постале све безобзирније током организације кријумчарења”.

- Том приликом излажу озбиљним ризицима кријумчарена лица, скривајући их у путничким и теретним возилима, а све с циљем прибављања што веће имовинске користи. Цијене зависе од много фактора, али можемо констатовати да је кријумчарење људи постало један од уноснијих криминалних послова, којим организатори и извршиоци прибављају већу материјалну или имовинску корист - истичу за “Глас Српске” из СИПА.

Декан Факултета за безбједност Слободан Жупљанин у изјави за “Глас Српске” каже да стање у БиХ постаје хаотично, јер организоване групе које се баве миграцијама више не прежу ни од каквих казни.

- Оно што је важно је да такве групе не ојачају толико да буду опасност по безбједност. Свака криминална група је проблем и зато је потребно да се он сасијече у коријену. Ту је неопходно активирање свих релевантних институција, а нарочито правосуђа. Казне не смију бити мале, јер то не одвраћа учиниоце од дјела. Већ сада је примјетно да су се многи вратили том послу послије кажњавања - истиче Жупљанин.

Кадрови

Јак прилив миграната цијелом дужином границе оптеретио је службенике Граничне полиције, због чега је ниво сарадње са безбједносним агенцијама и министарствима унутрашњих послова подигнут на виши ниво.

- С циљем ефикасније заштите границе реализован је низ активности и мјера - истакли су из Граничне полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана