Бјелица: Закључци Народне скупштине нису антидејтонски, Палмер изманипулисан

Срна
Бјелица: Закључци Народне скупштине нису антидејтонски, Палмер изманипулисан

СОКОЛАЦ - Функционер СДС-а Милован Бјелица тврди да у закључцима Народне скупштине Републике Српске нема ништа антидејтонско нити антиуставно те да је помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмер изманипулисан.

Бјелица је истакао да је легитимно право Републике Српске и српског народа да траже одлазак страних судија, јер то предвиђа и Устав БиХ.

- Уосталом, зар то нису и закључци Европске комисије, да је неопходна реформа Уставног суда и одлазак странаца - подсјетио је Бјелица.
Он је додао да можда већина људи не зна, али темељ Устава БиХ, њена структура, институције, надлежности, начин функционисања парламента и Савјета министара, преписани су управо из Устава САД.
Бјелица сматра да и Палмер и САД, уколико су пријатељи БиХ, треба да помогну њеној демократизацији, умјесто што пријете, те напоменуо како су било какве санкције увијек само продубљивале кризе, а никада нису доносиле ништа добро.

- Ми из СДС-а, који памтимо ударе на нас и вријеме када смо били у очима САД "пријетња и опасност" њиховим интересима, не треба да се понашамо онако како су се понашали према нама остали политички субјекти у Српској већ, напротив, да им пружимо подршку и разумијевање - изјавио је Бјелица.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића да Предсједништво СДА не прихвата захтјев да се измијени струтура Уставног суда БиХ која подразумијева предстанак мандата страним судијама, Бјелица је рекао да "Изетбеговић јуниор наставља политику свог оца".

- С једне стране, то је погубно прије свега по БиХ у коју се тобож заклињу, а са друге стране то је нама позната политика са којом умијемо и можемо да се носимо, уколико је схватимо озбиљно и будемо принципијелни - истакао је Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана