Бјелица: Неуставна и антидејтонска одлука уставног суда БиХ

Srna
Бјелица: Неуставна и антидејтонска одлука уставног суда БиХ

СОКОЛАЦ - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је неуставна и антидејтонска одлука Уставног суда БиХ о књижењу на БиХ пољопривредног земљишта општина, те напоменуо да је од укупно око 70.000 хекатара површине ове локалне заједнице око 60 одсто пољопривредно земљиште.

Он је додао да је у власништву БиХ око 40.000 хекатара пољопривредног земљишта које чине оранице, воћњаци, ливаде пашњаци и да је 35.000 хекатара шумско земљиште.

Бјелица се пита да ли ће Уставни суд БиХ стати на овој одлуци, или ће услиједити и одлука која ће се односити на шумско земљиште и воде у Републици Српској.

Према његовим ријечима, на Сокоцу је велики замајац направљен када је у питању пољопривредна производња, разним улагањима и помоћима ресорног министарства и локалне заједнице.

"Од 2012. године смо пет пута повећали производњу млијека", навео је он.

Бјелица је изразио забринутост због стања које је изазвала ова одлука Уставног суда БиХ, те напоменуо да већ постоји интересовање инвеститора из Италије о узгоју одређених врста житарица и успостављања плантаже љешника, за шта је потребно до 1.000 хекатра земљишта.

Он је изразио наду да ће овај проблем бити ријешен, додајући да велике наде полаже у разговоре који ће услиједити у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влади Републике Српске.

"Ова одлука погађа општину Соколац и угрожава егзистенцију становништва, а једна смо од ријетких локалних заједница из које нема исељавања, изузев појединачних одлазака возача и занатлија чије породице живе овдје", нагласио је Бјелица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана