Бивши посланици и министри главни адути за Вијеће народа

 Ведрана Кулага Симић
Бивши посланици и министри главни адути за Вијеће народа

БАЊАЛУКА - Имена некадашњих посланика и министара нашла су се на кандидатским листама политичких странака и народних посланика за делегате у Вијећу народа Републике Српске, а ко ће засјести у фотеље требало би да буде одлучено на сједници републичког парламента која је заказана за сутра.

Прва посебна сједница Народне скупштине, на чијем је дневном реду избор делегата у Вијећу народа, До­м народа Парламента БиХ и потпредсједника републичког парламента, прво је била заказана за данас, али је помјерена за дан јер, како је изјавио предсједник Скупштине Ненад Стевандић, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ на вријеме није овјерила кандидатске листе за делегате у Вијећу.

То тијело чине четири клуба. По осам делегата требало би­ да буде изабрано из реда српског, хрватског и бошњачког народа те четири у Клуб осталих, а по специфичној процедури у коју су укључени и електори - представници народа, најчешће Бошњака и Хрвата, у локалним заједницама у Републици Српској који буду ангажовани онда када је број потребних делегата већи од броја посланика из тог народа у актуелном сазиву Народне скупштине.

Делегате из реда српског народа бирају само посланици, а према јучерашњим подацима, ЦИК је на сједници овјерио 30 кандидатских листа, с готово 70 приједлога за попуну 28 позиција у Вијећу народа РС. Неколико имена није овјерено јер нису били испуњени законски услови, а представници ЦИК-а подвукли су да и на ову одлуку постоји рок од два дана за жалбу прије него што постане правоснажна.

Улога Вијећа народа јесте да разматра акте након усвајања у Народној скупштини РС, односно да ли вријеђају витални интерес неког од народа, а о листама за делегате би требало да већ данас буде расправљано на сједници скупштинске Комисије за избор и именовање.

- Сви имају кандидате за делегате у Вијећу народа. Све ћемо припремити за посебну сједницу Скупштине - рекао је за “Глас” предсједник Комисије Илија Таминџија.

Један од кандидата СНСД-а јесте посланик те странке у прошлом сазиву Огњен Жмирић, а листу Уједињене Српске предводи Маринко Драгишић који је био и одборник у бањалучкој Скупштини.

Листу ДНС-а, како је потврђено за “Глас”, предводи некадашњи министар и посланик Дане Малешевић, а СПС-а бизнисмен из Теслића Драгутин Шкребић, такође народни посланик.

Са функционерима СДС-а и ПДП-а нисмо успјели ступити у контакт, док је посланик Покрета за државу Рамиз Салкић (СДА) истакао за “Глас” да је у име странке предложио листу кандидата и како очекују да уз помоћ електора имају три представника у Вијећу народа.

На листи је и Адил Османовић, који је био посланик у Представничком дому Парламента БиХ, Алија Табаковић, Џевад Махмутовић, Амина Кавазановић и Анита Јоџић.

Иницијатива за избор делегата покренута је на конститутивној сједници парламента 15. новембра када је усвојена одлука да и у овом 11. сазиву НСРС има четири посланика. Спекулише се да би СНСД-ова Ања Љубојевић могла бити потпредсједник из реда хрватског народа, СП је предложио Петка Ранкића за једно мјесто, а раније је из СНСД-а речено да би и потпредсједник из реда Бошњака могао бити неко из њихових редова.

Салкић, с друге стране, сматра да ће кандидат за то мјесто бити Мирсад Дуратовић, а из СДС-а се још нису изјаснили ко ће бити кандидат за мјесто у руководству Скупштине које припада опозиционом блоку. На тој сједници посланици би требало да ставе тачку и на сагу о томе ко ће у Дом народа на нивоу БиХ.

Дом народа

Прича о избору пет српских делегата у Дом народа Парламента БиХ оставила је печат у политичком животу Српске и БиХ посљедњих дана. СНСД би, према броју посланика које има у НСРС, уз гласове странака из владајуће коалиције те оних који ће подржати власт, требало да има четири делегата, а опозиција, која ће имати сигурно једног, жели још једног и да тако СНСД-у онемогући да у Клубу Срба у Сарајеву има контролу. О томе су причали и с пробосанским блоком у Скупштини, али није постигнут договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана