Бивши агент Роберт Бер: CIA плаћала Милошевића, Туђмана и Изетбеговића

НСП
Бивши агент Роберт Бер: CIA плаћала Милошевића, Туђмана и Изетбеговића

Отава - Међу плаћеницима CIA између осталих били су и Стипе Месић, Слободан Милошевић, Алија Изетбеговић те Фрањо Туђман, рекао је Роберт Бер који је јавности познат као бивши агент CIA.

Тема интервјуа којег је Бер дао у Канади, била је позадина рата у бившој Југославији, деведесетих година, а како је он рекао за портал “Нови светски поредак”, у Сарајеву се тада нашао са задатком да припази на српске терористе.

-  Дати су нам списи да група по имену “Врховна Србија” планира да изведе бомбашке нападе на кључне зграде у Сарајеву, због жеље да БиХ изађе из тадашње Југославије - рекао је Роберт Бер за портал Нови светски поредак

Међутим, како он тврди, таква група никад није постојала.

- И нас је централа преварила. Имали смо задатак да упозоравамо и ширимо панику међу политичарима у БиХ, једноставно пунили смо им главу да ће Срби напасти. У почетку смо и ми прихватили причу, али послије смо се мало запитали - објаснио је Роберт.

Након двије седмице у Сарајеву, Роберту Беру је додјељен други задатак у Словенији.

Како је објаснио, агентима су дате велике количине новца, како би финансирали невладине организације и распиривали мржњу према политичарима.

- Пропаганда је имала за циљ да завади државе и да се оне одвоје од матичне Југославије. Морали смо да изаберемо жртвено јагње које би било криво за све. Неког ко би био одговоран за рат и насиље. Србија је одабрана јер је на неки начин била насљедница Југославије - казао је Роберт Бер.

Он је рекао да су политичари из бивше Југославије такође били плаћени од CIA, а међу њима је навео имена Стјепана Месића, Фрања Туђмана, Слободана Милошевића и Алије Изетбеговића, као и многе савјетнике и чланове Владе, новинаре, генерале.

Једно вријеме је плаћен био и Радован Караџић али је престао да узима помоћ кад је схватио да ће бити жртвован и оптужен за злочине у БиХ.

Бер је објаснио и да су поједини агенти CIA били задужени и за писање изјава које су накнадно читали спикери на вијестима.

- Наравно, спикери нису ништа знали, они су то добили од свог шефа, а он од свог који је био наш човјек. Постојао је један задатак за све, а то је да се кроз телевизију шири мржња, национализам и истицале су се разлике међу људима - истиче бивши агент CIA.

Роберт Бер се 1992. вратио у Сарајево, гдје је како каже, био свједок превари у БиХ, званој Сребреница.

Геноцид у Сребереници Роберт Бер описао је као политички маркетинг.

Он је људима који су овај рат преживјели, поручио да забораве прошлост јер је лажна и исценирана.

На питање новинара да да своју оцјену садашње ситуације, одгворио је да би српски народ требало сам да просуди, да ли даље живи у заблуди.

Бер је аутор многих дјела у којима је одао тајне податке о CIA и о администрацији Била Клинтона и Џорџа Буша, бивиших предсједника Америке.

Због овога је неколико пута био привођен и задржаван у притвору, а његов пријатељ Мит Васпур, који му је одао поједине информације о CIA је пронађен мртав  у хотелској соби, упацан из сачмаре.

Роберт Бер је радио као тајни агет CIA од 1991. године до 1994. на Блиском Истоку.

У неколико документараца на телевизији „Национална географија” је оптужио Владу СAД да ратује из скривених мотива, како би се домогла нафте.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана