Бисера Турковић поново ради мимо става Српске: Позвала на обиљежавање 1. марта у ДКП

Г.С.
Бисера Турковић поново ради мимо става Српске: Позвала на обиљежавање 1. марта у ДКП

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је свим шефовима дипломатско-конзуларних представништава БиХ инструкцију о обиљежавању тзв. “Дана независности” у земљама пријема, свјесна чињенице да овај датум не само да није прихваћен од званичника Републике Српске него вријеђа осјећања Срба и болан је подсјетник на почетак рата у БиХ.

Позивање на “хиљадугодишњу хисторију наше земље” се може сматрати као покушај изградње вјештачког идентитета Бошњака и “босанске” нације.

Став највиших званичника Српске је да 1. март није никакав ”Дан независности”, већ датум који асоцира на зло и страдање.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила да 1. март није празник у Српској, нити га доживљавамо као дан независности БиХ, јер дан државности или независности неке државе треба да буде дан који окупља, а не који разједињује, дан који покреће позитивне емоције, а не који асоцира на убијање и друге страхоте, као што је то случај са БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да први март није празник и да га у Републици Српској никада неће славити.

– Српска је дефинисана 9 јануара са намјером да буде независна. Аутономија је легитиман став нашег народа. Ми славимо Дан Републике то је девети јануар и то не можете да промијените – рекао је Додик, пренси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана