Бијељина: Пољoпривреднике брине шта ће бити са земљиштем датим у концесију и закуп

Срна
Бијељина: Пољoпривреднике брине шта ће бити са земљиштем датим у концесију и закуп

БИЈЕЉИНА - Начелник градског Одјељења за пољопривреду у Бијељини Младен Савић рекао је да је грађане забринула недавна одлука Уставног суда БиХ којом се доводе у питање потписани уговори којима је пољопривредно земљиште у својини Српске дато у концесију и закуп.

Према његовим ријечима, на основу података којима у граду располажу, на подручју Бијељине има 4.400 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике, од чега је уговорима о концесији дато 3.500 хектара, а уговорима о закупу 260 хектара.

- Остале површине су у поступку додјеле путем концесије или закупа, те ова одлука доводи у питање започете процесе и изазива забринутост пољопривредника шта ће бити са тим земљиштем - наводи Савић.

Он каже да семберски пољопривредници сматрају да се на овај начин задире у територијални интегритет Републике Српске и отима имовина која је власништво Републике.

- Уз чињеницу да је на подручју Бијељине започет процес враћања имовине одузете послије 1945. године, који је прекинуо високи представник из само њему знаних разлога, све грађане Бијељине одлука Уставног суда БиХ још више забрињава јер је неопходно да се прекинути процес доведе до краја, а умјесто да се врши враћање одузете имовина, она се сада у потпуности одузима и даје БиХ, а не грађанима којим припада - упозорава Савић.

Он је оцијенио да би примјена овакве одлуке направила изузетно велики проблем јер је неспроводива, те указао да су имовински односи у надлежности ентитета.

Савић истиче и чињеницу да су готово 30 година Република Српска, односно ресорно министарство, као и локална самоуправа Бијељина и грађани, уложили знатна средства у побољшање квалитета и плодности наведеног земљишта, те изградили системе за наводњавање и заштиту од града.

Он је упутио подршку Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде да заштити имовину Републике Српске, прије свега пољопривредно земљиште, шуме и водно земљиште које је власништво Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана