БиХ увјерава свијет да Хрватска гријеши

Ведрана Кулага Симић
БиХ увјерава свијет да Хрватска гријеши

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Нова власт на нивоу БиХ је, судећи према првим најавама, одлучнија да ојача борбу против намјера сусједне Хрватске да на Трговској гори, у близини границе, складишти радиоактивни отпад, а велике наде полажу управо у дипломатију која у прошлом мандату, са Бисером Турковић на челу, није одговорила задацима.

Хрватска је, наиме, власник половине Нуклеарне електране “Кршко” која се налази у Словенији и мора да у догледно вријеме преузме половину отпада.

Помиње се да би прве количине могле тамо бити складиштене већ 2025. или 2026. године, тако да озбиљно припремају терен за одлагање радиоактивног отпада на мјесту некадашње касарне “Черкезовац” на Трговској гори која је с друге стране Уне.

Ова проблематика, због које су одавно већ формирани стручни тимови у БиХ, била је једна од тема током јучерашњег састанка министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца са колегом из Савјета министара Елмедином Конаковићем који је именован за министра спољних послова.

Заједничка оцјена је да у претходном мандату Министарство иностраних послова, путем дипломатско-конзуларне мреже, није било у функцији званичних политика надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ у вези са овом проблематиком.

Узимајући у обзир јединствен став о неприхватљивости намјере Хрватске те закључке Предсједништва БиХ и Савјета министара, показана је намјера да раде на овом питању заједно са надлежним институцијама на свим нивоима власти у БиХ. Констатовано је да је од кључне важности да, на темељу добрих билатералних односа, Хрватска и Словенија постигну договор и донесу рјешење о томе да Трговска гора није адекватна локација за то одлагалиште.

- У фокусу заједничких активности биће упознавање свих релевантних међународних институција као и званичних власти у Хрватској и Словенији о јединственом ставу када је у питању Трговска гора. Добра је и охрабрујућа порука да ће два министарства у сарадњи са ентитетским институцијама и радним тијелима на међународном плану промовисати политике и интересе БиХ у случају “Трговска гора”. Нећемо одустати, јер је примарни циљ заштита здравља наших грађана и очување животне средине - поручио је Кошарац.

Домаћи стручњаци су завршили прву стратегију за правну заштиту интереса БиХ, а она би могла да буде и надограђивана. У документу је истакнуто да су, између осталог, све опције на столу па и тужба ка међународним судовима с циљем заштите здравља грађана и природних ресурса.

Замјеник предсједавајућег Правног тима Витомир Поповић за “Глас Српске” истиче да су они урадили оно што је од њих тражено и на 100 страница навели и ко шта треба да ради те и којим редослиједом како би се, ако постоји стварна воља, зауставила Хрватска у својим намјерама.

- Добро је ако су Кошарац и Конаковић разговарали. Турковићева је радила само оно што је интерес СДА, то је био озбиљан проблем. Ми смо правни дио урадили. Није тромости било само у МИП-у већ и у Министарству за спољну трговину и економске односе, односно Савјету министара у цјелини - рекао је Поповић и подвукао да оперативни послови нису у њиховој надлежности те да нова власт има шансу да се покаже и пређе с ријечи на дјела.  

Уз све то, стручњаци из Експертског тима упозоравају да је територија око Трговске горе веома трусно подручје.

Узорци тла

Републичке и федералне институције започеле су припреме унутар својих ресора у оквиру којих ће, на основу истраживања тла у околини Новог Града, тражити што више одговора на отворена питања и потенцијалне посљедице због намјера да на Трговској гори буде складиштен отпад из НЕ. Први узорци тла требало би да буду узети с прољећа ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана