БиХ тоне у незапамћену кризу

Жељка Домазет
БиХ тоне у незапамћену кризу

Сарајево - Редовна сједница Предсједништва БиХ на којој је требало да буде разматран Годишњи национални план за НАТО (АНП) завршена је јуче практично и прије него што је почела јер је са дневног реда скинуто укупно 14 тачака, међу којима и спорни АНП. Након оваквог сценарија, ванредна сједница на којој је требало да буде именован нови предсједавајући Савјета министара није ни одржана.

 

 

Тако су дуго очекиване сједнице практично завршене фијаском, што ће довести до продубљивања политичке кризе у земљи, а након јучерашњих догађаја практично нико није могао конкретно да каже шта ће се дешавати наредних дана. Сигурно је да рок за спровођење споразума који су потписали лидери СДА, ХДЗ-а БиХ и СНСД-а истиче за 15-ак дана, а никаквих наговјештаја нема да ће потписани принципи бити испоштовани.

БиХ се тако нашла у, по многима, највећој политичкој кризи још од потписивања Дејтонског споразума и све слути да би цијела земља могла да се претвори у, како је то рекао лидер СНСД-а Милорад Додик, нови случај “Мостар”, град у којем се више од деценије не одржавају избори.

- Споразум лидера три политичке партије вриједи до 5. септембра и видјећемо како ћемо даље. Ми ћемо одлучивати да ли ћемо остати у овој већини или нећемо, да ли има смисла у оваквим околностима трошити изборно повјерење које смо добили - истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је јуче оцијенио да БиХ улази у нови застој и поново поручио да неће гласати за АНП.

- Да је то и остало на дневном реду, гласао бих против. АНП се неће десити, без обзира на све покушаје да се на овај начин ствари одгоде - рекао је Додик.

Додао је да је након одлуке о скидању АНП-а са дневног реда било илузорно одржавати ванредну сједницу посвећену кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

- Два члана Предсједништва - Жељко Комшић и Шефик Џаферовић рекли су да ће гласати против - поручио је Додик, говорећи о кандидатури Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Истакао је да је све што се дешава против споразума о формирању власти који је потписао са Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем. Констатовао је да Изетбеговић не говори истину када тврди да је АНП предвиђен споразумом. Рекао је и да не постоји редуковани АНП.

- Није у реду да Изетбеговић млатара нечим што није договорено, а то је АНП. Све јасно пише, тамо пише да треба тежити Европској унији. Покушао сам да објасним да тамо нисам потписао Бакирове жеље. Тамо је јасно написано, ниједна одлука не може да прејудицира чланство у НАТО-у - закључио је Додик.

Констатовао је да је тренутни расплет догађаја покушај “куповине времена” и резултат разговора које је Комшић имао са амбасадорима САД и Велике Британије да се даље не проблематизује ситуација и да се то питање одгоди.

- Рећи ћу само да нема потребе да разговарамо о АНП-у. То неће бити усвојено. Српска страна и ја нећемо гласати за тај план. За нас је неприхватљив пут у НАТО из низа разлога које смо и раније износили - рекао је Додик.

Додао је да је члан три споразума био оквир који је могао да ријеши спорна питања, али да политичари из ФБиХ сматрају да то треба да чине на други начин. Нагласио је  да је потребно изабрати Савјет министара, који би онда требало да на дневни ред стави сва питања која су важна за цијелу БиХ и да ту ништа није спорно, као и да је у споразуму све јасно написано и да га не занима било чија интерпретација.

Он је казао да је овдје примарно питање право Срба као конститутивног народа да буду адекватно представљени, а да неко у Сарајеву покушава да то онемогући.

- У Сарајеву не би требало да се играју политичком вољом Срба - закључио је Додик.

Разговори

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да закони и одлуке БиХ важе једнако и у цјелини за све становнике ове земље, те да их није могуће узимати парцијално.

Изразио је наду да оваква ситуација у каквој се БиХ тренутно налази неће потрајати дуго, напомињући да треба отворити простор даљим разговорима. Џаферовић сматра да је узрок проблема “унилатерално настојање политичара из Републике Српске да се заустави НАТО пут БиХ”.

Елиминација Тегелтије

Предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић рекао је да су чланови на консултацијама донијели закључке о судбини редовне и ванредне сједнице.

- Није било потребе за драматиком и дизањем тензија - рекао је Комшић и додао да су се сви трудили да “остану отворена врата за нови договор”. Нагласио је да он и Џаферовић нису хтјели гласати против именовања Зорана Тегелтије за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а нису хтјели ни прегласавати у вези са АНП-ом.

- Џаферовић и ја бисмо гласали вјероватно “за”, а Додик против. Онда би ишао витални национални интерес, па би то ишло у Народну скупштину Републике Српске и завршило би као пељешки мост. Да смо након тога гласали о кандидату за предсједавајућег Савјета министара, онда бисмо елиминисали Зорана Тегелтију - рекао је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана