БиХ притишће Хрватску да открије детаље о изградњи одлагалишта за радиоактивни отпад

Ведрана Кулага Симић
БиХ притишће Хрватску да открије детаље о изградњи одлагалишта за радиоактивни отпад

САРАЈЕВО - Домаћи експертски тим припрема нови сет питања на која ће затражити јасне одговоре од хрватске стране у вези са изградњом одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ, потврђено је за "Глас Српске".

Десет домаћих стручњака из разних области боравило је крајем септембра на Трговској гори, на локацији бивше касарне "Черкезовац" гдје су на лицу мјеста чули и видјели шта раде хрватске колеге у вези са припремом терена за складиштење отпада из Нуклеарне електране "Кршко".

Предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Емир Диздаревић потврдио је за "Глас Српске" да је та посјета ставила до знања колегама с друге стране Уне да морају све радити по прописима, али и да то мора бити транспарентно. Нова прилика за добијање директних одговора од Хрватске, у вези са овим послом, стиже ускоро, а у БиХ се, према Диздаревићевим ријечима, спремају за то. Ријеч је о предстојећем прегледном састанку у оквиру земаља чланица које су потписнице конвенције о сигурном збрињавању радиоактивног отпада, међу којима је и БиХ. Преглед је требало да буде још лани, али је све одгођено до половине 2022. године због пандемије вируса корона.

- БиХ је чланица конвенције, а сваке три године се одржавају прегледни састанци. Прије тога све чланице предају своје извјештаје и постоји јасан оквир на који треба дати одговоре. Анализирали смо извјештај Хрватске и Словеније, јер су нам најинтересантнији и спремамо питања која треба да поставимо до краја мјесеца, а они имају рок до краја фебруара да одговоре на иста. Цијели тим је укључен у припрему питања, јер је то прилика да добијемо директне одговоре на сва отворена питања - каже Диздаревић.

Хрватска, каже, мора објаснити кад, шта и како намјерава да ради.

- За све што није адекватно објашњено, наши експерти ће поставити додатна питања, а тиме и изразити одређену забринутост и чуђење због чега то није адекватно обрађено у извјештају - казао је Дилберовић.

Словенија је, према ономе што су до сада видјели, дала доста детаљнији осврт за своју локацију, од тога од кога су и шта тражили, с ким су причали и тако даље.

- Тог дијела у извјештају Хрватске нема - закључио је за "Глас".

Хрватска је власник половине електране "Кршко" у Словенији и мора да преузме пола отпада, а у БиХ, осим Експертског, функционише и Правни тим који се бави овом тематиком. Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране "Кршко" Хрватске објавио је недавно да креће израда студије о опасности од земљотреса на локацији складишта ниског и средњег радиоактивног отпада на Трговској гори. Планирано одлагалиште отпада у хрватској општини Двор је у непосредној близини Новог Града, односно око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна". Став свих страна у БиХ је да би одлагање отпада на тој локацији угрозило здравље више од 250.000 становника у сливу Уне, али и животну средину.

Округли сто

Емир Диздаревић је потврдио да је у току и припрема новог округлог стола на којем ће знања укрстити стручњаци из различитих области, а које имају доста додирних тачака са проблемима складиштења отпада на Трговској гори.

- Већ су пријављени одређени сажеци радова, тачан датум још не знамо, али је сигурно да ће бити у новембру - истакао је Диздаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана