БиХ пријети блокада контроле лијекова, радници прст упиру у Савјет министара

avaz.ba
БиХ пријети блокада контроле лијекова, радници прст упиру у Савјет министара

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ на издисају је, а главни кривац за то је, како тврди Рамо Рустемовић, предсједник Синдиката Агенције, Савјет министара БиХ.

Истиче да су тренутно суочени с низом проблема и да надлежни што прије морају дати дозволу за пријем нових људи и повећање плата.

Попуна кадрова

"Од уласка Контролног лабораторија у састав Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, ми веома лоше пролазимо. Као здравствени радници имали смо много више плате посебно у Федерацији. Савјет министара нас никада није препознало као доходовну агенцију, поготово као групацију здравствених радника", рекао је за „Аваз“ Рустемовић, упозоравајући да може доћи до обуставе контроле лијекова у БиХ.

Агенцији су потребни радници, а, како каже Рустемовић, не да повећају број запослених, него да попуне кадрове који ће у наредном периоду отићи у пензију.

"У Агенцији тренутно раде 103 запосленика а, према ранијој предвиђеној систематизацији, предвиђено је 160. У овом моменту недостаје нам скоро 60 људи. Контролни лабораториј је у Агенцију ушао са 52 човјека, а сада нас има 40. У овој и идућој години у пензију ће отићи четири кључна стручњака која су веома битна за функционирање Лабораторија", рекао је Рустемовић.

Озбиљност штрајка

Нагласио је да су у проблему јер нове младе раднике неће имати ко учити и обучавати. Рустемовић је додао и да сектори прелазе у одјељења, а одјељења нестају. У неким секторима ради по један човјек.

"Овај проблем се итеткако одражава на посао. Надљудским напорима покушавамо обављати наш посао. Потребно нам је најмање 20 фармацеута који ће ући у Контролни лабораториј да бисмо ми с хладног ланца прешли на нормално функционирање", закључио је.

Ипак, како каже, црвена линија је већ одавно пређена и очекивати је врло брзо синдикалне реакције које се могу превести у озбиљност штрајка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана