БиХ потписала први уговор о набавци вакцина против вируса корона

Aгенције
БиХ потписала први уговор о набавци вакцина против вируса корона

САРАЈЕВО - Замјеник министра цивилних послова БиХ Синиша Илић, у својству свједока, потписао је данас у Сарајеву Уговор о набавци вакцина са Глобалном алијансом за вакцине (ГАВИ).

Уговор је потписан након што је Савјет министара усвојио информацију о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини за ковид 19 (Ковакс) и дао сагласност за потписивање, саопштено је из Министарства цивилних послова.

- Потписивањем Уговора покренут је за становнике БиХ изузетно значајан поступак набавке вакцине за ковид 19 кроз Инструмент за глобални приступ. То не значи да БиХ и Република Српска затварају врата за друге добављаче вакцина. Пажљиво ћемо пратити и шта се догађа са руском вакцином и процјењивати шта је најбоље за наше ставновништво - истакао је Илић.

Он је навео да је основни задатак институција у овом тренутку да поступе у интересу заштите здравља грађана, те да данашњим потписивањем уговора не затварају врата никоме, а посебно вакцини чија је употреба већ почела у Руској Федерацији.

Одлуком Савјета министара предвиђено је да ће обавезе плаћања трошкова набављених вакцина, проистекле из потписаног Споразума о међусобним правима и обавезама, у вези са набавком вакцина путем Инструмента за глобални приступ вакцини за ковид 19, сносити институције ентитета, односно Брчко дистрика, а на основу потреба које су претходно исказали.

Овлашћени су министарка цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић да потпише Уговор о набавци вакцина са Глобалном алијансом за вакцине (ГАВИ) и Илић, као потписник овог уговора у својству свједока

У саопштењу се додаје да је Савјет министара претходно одобрио 50.000 КМ из текуће буџетске резерве Министарству цивилних послова за трошкове складиштења, шпедиције и превоза вакцина проистекле из данашњег уговора.

Биће покренут и поступак прибављања спољне гаранције за осигурање покрића обавеза по потписаном Споразуму са Глобалном алијансом за вакцине о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини за ковид 19.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана