БиХ отвара осам нових амбасада до краја 2026.

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ отвара осам нових амбасада до краја 2026.

САРАЈЕВО - Иако је зелено светло за отварање осам нових амбасада БиХ широм свијета дато још у мандату бивше министарке иностраних послова Бисере Турковић, оне нису успостављене, а према најновијим прогнозама, план је да та дипломатско-конзуларна представништва буду на располагању грађанима и привредницима до краја 2026. године.

БиХ широм свијета има око 60 дипломатско-конзуларних представништава (ДКП), односно амбасаде, генералне конзулате и мисије при међународним организацијама, а Предсједништво БиХ је 2020. године подржало отварање амбасаде БиХ у Албанији. Зелено свјетло је годину касније са адресе Предсједништва стигло и за отварање амбасада у Алжиру, Тунису, Мароку, Кенији, Бразилу, Словачкој те Азербејџану.

Извјесно је да амбасаде неће бити отворене ни ове године, јер је Министарство иностраних послова (МИП) БиХ у првој верзији средњорочног плана рада за период од 2024. до краја 2026. године навело да ће тек у том периоду приступити отварању амбасада БиХ у Алжиру, Тунису, Мароку, Кенији, Бразилу, Словачкој, Азербејџану и Албанији.

Магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа наводи да је Предсједништво БиХ већ дало одређену врсту сагласности да се иде у правцу отварања нових амбасада и генералних конзулата широм свијета. 

- Без обзира на ту сагласност, сада имамо нови сазив Савјета министара, новог министра иностраних послова Елмедина Конаковића, али и најновију иницијативу која се тиче доношења и усвајања закона о спољним пословима. Тако да би без обзира на то што је већ дато зелено свјетло Предсједништва БиХ на отварање нових амбасада, они и даље требало да координишу те активности јер је спољна политика у њиховој надлежности. Мислим да то све неће ићи брзо и лако - рекао је Лучиано.

Без обзира на то што ће МИП технички све одрадити о питању отварања нових амбасада, Лучиано наглашава да цијели процес мора да буде у мониторингу  Предсједништва БиХ.

- Није потребна ревизија већ донесених одлука, већ да се читав тај процес отварања амбасада прати и координише са Предсједништвом на челу. Конаковић је показао добру намјеру да сарађује са институцијама Српске, ради и уважава мишљење које долази из Републике, па постоји добар простор за сарадњу са Предсједништвом БиХ на чијем челу је тренутно српски члан Жељка Цвијановић која је показала велику флексибилност и професионалност у раду - навео је Калужа и додао да би било добро поново анализирати неке учинке који би требало да произиђу из отварања амбасада и генералних конзулата БиХ широм свијета.

Запослени

У МИП-у је укупно систематизовано 658 радних мјеста, од чега у сједишту 288, а у ДКП-у 370 радних мјеста.

- На основу одлуке Предсједништва БиХ за отварање нових дипломатско-конзуларних представништава БиХ у свијету, предвиђено је повећање броја запослених на 702 систематизована радна мјеста, чиме би број радних мјеста у ДКП-у био повећан на 414 - наведено је у плану рада МИП-а за трогодишњи период.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана