БиХ отвара границе за грађане Србије, Хрватске и Црне Горе

Г.С.
БиХ отвара границе за грађане Србије, Хрватске и Црне Горе

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министра Зоран Тегелтија изјавио је да је на данашњој сједници Савјета министара донесена одлука да БиХ 1. јуна отвара границе без ограничења према сусједним земљама.

"Питање отварања граница БиХ и преференцијалног третмана домаће робе нешто је што смо морали завршити до 1. јуна", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву након сједнице Савјета министара.

Одлука о уласку странаца односи се само на грађани Србије, Црне Горе и Хрватске, док остали страни држављани само под одређеним условима могу да уђу у БиХ како је то дефинисано протекле седмице.

"На прошлој сједници донијели смо одлуку да се омогући улазак пословним људима у БиХ и најавили да ћемо према сусједима отворити границу од 1. јуна. Граница ће бити отворена без ограничења за грађане сусједних земаља - Србију, Црну Гору и Хрватску", нагласио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је напоменуо да сусједне земље нису биле благонаклоне за грађане БиХ, којима је за сада омогућен улазак само у Србију.

"Према уласку у Хрватску и даље постоји значајан број ограничења за грађане БиХ. Црна Гора води неку своју посебну политику по питању грађана БиХ којима није дозвољен улазак. У овом тренутку имамо за грађане БиХ отворено само границу Србије", рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, уз сет мјера којима се олакшава проток људи, робе и капитала, донесена је и одлука да за саобраћај буду отворени међународни гранични прелази на аеродромима у БиХ.

"То значи да више нема ограничења за слијетање авиона на нашим аеродромима. С тим што сви људи који буду путовали авионима морају да се придржавају ограничења која су дефинисана са становишта права уласка или са становишта да се обезбјеђују одговарајући услови", рекао је Тегелтија.

Говорећи о захтјеву пословне заједнице у БиХ да буде обезбијеђен преференцијални третман домаће робе и у идућој години, Тегелтија је појаснио да је то питање регулисано сходно Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ који је потписан 1. јуна 2015. и истиче 1. јуна ове године.

"Највећи ниво заштите односио се на 15 одсто и он се налази сада на нивоу од пет одсто. Као посљедица утицаја на економију пандемије захтјев пословне заједнице јесте био да се обезбиједи преференцијални треман и у наредних годину дана у износу од 50 одсто", рекао је Тегелтија.

Он је навео да је процијењено да је неопходно и у идућој години обезбиједити преференцијални третман за домаће субјект,е али да је то превелика стопа па је Савјет министара предложио да буде обезбијеђена примјена преференцијалног третмана домаће робе и у 2020. години до 1. јуна 2021. године по стопи од 30 одсто.

Приједлог ове одлуке ће припремити Агенција за јавне набавке, а Савјет министара ће одлуку усвоји најкасније до суботе, 30. маја.

"Разматрали смо и већи број споразума о међународној сарадњи. Одобрили смо и споразум о грант средствима за наставак изграње коридора жПет Цеж. Посљедњи споразуми су се углавном тицали наставка изградње према сјеверу, а ово је грант који је одређивао изградњу коридора жПет Цеж према југу", навео је Тегелтија.

Предсједавајући Савејта минситара је рекао да је на данашњој сједници разматран и дио извјешаја о раду за 2019. години и програм рада за 2020. годину одређених институција.

"Припремили смо велики број одговора на посланичке иницијативе и одговоре на посланичка питања и тако практично исцрпили дневни ред", рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана