БиХ окреће нови лист у случају “Трговска гора”: Докази воде до тужбе против Хрватске

Вељко Зељковић
БиХ окреће нови лист у случају “Трговска гора”: Докази воде до тужбе против Хрватске

САРАЈЕВО - Уколико експертски тим који је формирао Савјет министара БиХ у случају “Трговска гора” у свом извјештају докаже да је локација касарне “Черкезовац” неадекватна за одлагање радиоактивног отпада и опасна по живот, здравље и околину, Предсједништво БиХ ће моћи покренути тужбу против Хрватске пред Међународним судом у Хагу.

Каже ово за “Глас Српске” Витомир Поповић, професор Правног факултета Универзитета у Бањалуци и замјеник предсједавајућег правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из НЕ “Кршко” на локацији касарне “Черкезовац” на Трговској гори у Хрватској.

- У том случају БиХ се може позвати на ЕСПО конвенцију из 1991. године о процјени утицаја на животну средину у прекограничном контакту, која има разрађен механизам шта у таквим случајевима радити. Ако неки прекогранични проблем није могуће ријешити дипломатским путем, онда остају опције међународна арбитража или тужба пред овим судом - истакао је Поповић.

Објашњава како је прије једне такве одлуке потребно сачекати извјештај и мишљење експерата. Уколико он буде негативан, онда би се, како каже, дипломатским путем било потребно обратити властима у Хрватској како би се видјело да ли они и даље планирају да ова локација буде претворена у одлагалиште за радиоактивни отпад или не.

- Уколико одговор буде потврдан, онда је једини механизам тужба пошто сам дубоко убијеђен да Хрватска неће пристати на арбитражу. Немамо шта да чекамо, јер је ионако већ доста времена изгубљено и потрошено због разних политичких анимозитета. Неке од комисија и група, које су формиране још прије четири, пет година, нису урадиле готово ништа. Резултат - нула. Због свега тога се бојим да не будемо доведени пред свршен чин, да се једног дана пробудимо и видимо да је Хрватска на ову локацију превезла радиоактивни отпад из НЕ “Кршко” или неких других европских земља - каже Поповић.

Из експертског тима за случај “Трговска гора” саопштили су како би се њихов извјештај ускоро могао наћи пред Савјетом министара БиХ, највјероватније до краја ове седмице.  Према ријечима координатора овог тима Емира Диздаревића, један дио овог извјештаја биће посвећен геологији, хидрологији и сеизмологији, али и мониторингу животне средине те адекватном управљању радиоактивним отпадом.

Како је појаснио његов колега из тима Јасмин Емрић, доста времена је потрошено јер су рађене анализе свих докумената и аката које су до сада усвојиле хрватске власти.

Земљотрес

Потреси који су данима дрмали Хрватску дали су случају “Трговска гора” нову димензију, а поготово јер се Петриња као епицентар земљотреса налази само четрдесетак километара од касарне “Черкезовац” и планиране локације за одлагање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана