БиХ не може ни са комшијама, а сања о Европи

Милијана Латиновић
БиХ не може ни са комшијама, а сања о Европи

БАЊАЛУКА - Прве значајније погодности "Отвореног Балкана" грађани чланица те иницијативе осјетиће већ од 1. септембра, када почиње њихово запошљавање у Србији, Сјеверној Македонији и Албанији без виза и посебних дозвола, док БиХ и даље само сања велике снове о Европској унији, а није спремна ни за мање од тога.

Грађани Србије, Сјеверне Македоније и Албаније од септембра ће захваљујући повезивању националних електронских система тих држава у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" моћи слободно да приступе јединственом тржишту рада, што је уз несметан проток робе и капитала од почетка успостављања иницијативе истицано као кључна погодност.

Иако домаћа привреда вапи да буде дио те заједнице, политичари из Сарајева неће ни да чују за њу.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је "Гласу" да нема гране привреде у Српској којој не недостаје адекватна радна снага и сигурно да би учешћем у иницијативи "Отворени Балкан" једноставније долазили до потребних радника.

- То је једна од веома важних предности те иницијативе, јер се комплетна регија суочава са недостатком радне снаге. Требало је да од самог почетка будемо дио те приче - рекао је Благојевић, нагласивши да би приступањем овој заједници постали далеко привлачнији за иностране инвеститоре.

Он је истакао да су преко њемачке Привредне коморе добили захтјев у којем наводе да су заинтересовани за инвестирање те да би запослили око 2.500 радника.

- У ово вријеме то није мало, а ми веома тешко можемо да одговоримо на тај захтјев. "Отворени Балкан" би донио нове могућности нашој привреди - поручио је Благојевић и поновио да су и привредници у Српској и ФБиХ таоци бошњачких политичара.

Економиста Марко Ђого је казао да ове три земље из комшилука на практичном примјеру показују да раде у добром смјеру за своје грађане.

- Раде у правцу економског развоја, а не инаћења и тражења криваца за неке догађаје из прошлости. Уз све то имаће и економске користи. Овакве промјене дају амортизере који могу да стабилизују одређена кретања, а још је битнија порука да сте дио позитивних процеса, чиме се БиХ не може похвалити - рекао је Ђого.

Нагласио је да БиХ само сања велике снове и жели одмах у Европску унију.

- БиХ би одмах у ЕУ, а не може да се квалификује ни за "Отворени Балкан", односно може, али нема политичке воље да то буде урађено. Економски интерес ФБиХ у овом случају је можда и већи него Српске, јер они имају нешто већу привреду - рекао је Ђого, нагласивши да је домаћа привреда и у овом случају колатерална штета политике.

Истакао је да је порука коју БиХ на овај начин шаље застрашујућа, жели у ЕУ, а не жели са својим комшијама да постигне нижи ниво економских интеграција у односу на унију.

- На овај начин БиХ себе дискфалификује да не треба никада да уђе у ЕУ, јер није у стању ни за мање. Разумијем Европу када нам каже да нећемо скоро постати чланица, ми овакви и нисмо за ЕУ. Фудбалским рјечником, ако не прођете другу лигу, ко ће вас пустити у прву? Нико. Ми смо у трећој лиги, нећемо да се квалификујемо за другу, али бисмо некако преко ноћи у прву. То тако не иде - поручио је Ђого.

Милионско тржиште

Споразум "Отворени Балкан" наслиједио је пројекат назван "мини-Шенген", који је први пут представљен у октобру 2019. у Новом Саду, гдје су политички лидери Србије, Албаније и Сјеверне Македоније потписали "Декларацију о намјерама о успостављању малог Шенгена", која се заснива на слободном протоку људи, капитала, робе и услуга. На основу тадашњег споразума три земље, од 2020. су договорена путовања њихових држављана без пасоша, само са личном картом, а од 1. јануара 2023. године споразум би требало да омогући укидање граничних контрола између ових земаља. Иницијативом је планирано стварање тржишта од 12 милиона људи, колико ове три земље заједно имају становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана