БиХ на корак од нове срамоте

Ведрана Кулага
БиХ на корак од нове срамоте

Бањалука, Сарајево - БиХ, по свему судећи, неколико дана дијели од нове срамоте на међународној сцени јер су готово никакве шансе да до понедјељка достави листу парламентарне делегације за учешће у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе.

БиХ је 2002. примљена у Савјет Европе, а у неколико наврата је упозоравана да јој слиједе санкције, па и искључење из тог тијела због неизвршавања, између осталог, одлуке Европског суда за људска права у предмету “Сејдић и Финци”, али домаћим лидерима је сваки пут прогледано кроз прсте због обећања да ће задатак бити испуњен.

Земље чланице, према правилима Савјета Европе, морају именовати нове чланове делегације, укупно њих десет, у Парламентарној скупштини најкасније шест мјесеци од одржавања избора јер у супротном слиједи привремена суспензија у раду те европске институције.

Из Министарства иностраних послова (МИП) БиХ у техничком мандату јуче је поново упозорено да је понедјељак посљедњи рок за достављање листе чланова парламентарне делегације и да ће, ако буде пропуштена и ова додатна, али посљедња шанса, БиХ бити једина од 47 земаља која неће учествовати у раду у Савјету Европе.

- Ако се то деси, имаће негативне посљедице за европски пут и на процес доношења одлуке о кандидатском статусу - истакнуто је у саопштењу.

Наглашено је да Парламент БиХ, који је једини надлежан за тај посао и за њега сноси пуну одговорност, занемарује интересе народа у РС и ФБиХ, јер изабрани посланици и делегати неће моћи да учествују у доношењу важних одлука, попут избора новог генералног секретара Савјета Европе и судија Европског суда за људска права.

- Комитет министара Савјета Европе 17. маја је створио додатни простор за договор и омогућио БиХ још једну шансу да покаже да поштује обавезе и да је привржена европским вриједностима - пише у саопштењу.

Шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ Драхослав Штефанек јуче је истакао за “Глас Српске” да је готово извјесно да неће бити продужења рока за БиХ, али да не могу 100 одсто предвидјети одлуку Парламентарне скупштине.

- Ако БиХ не буде присутна, то ће се примијетити. Не можемо и не желимо да спекулишемо какав утицај то може донијети на међународној сцени, али дефинитивно је да неће побољшати имиџ земље и неће помоћи њеним интеграционим напорима - рекао је Штефанек и додао да ће БиХ сљедећу шансу имати у јануару 2020. године.

- Неће бити одређени посебни услови јер ће делегације 47 држава чланица морати представити нове акредитиве ако желе да учествују - закључио је Штефанек.

Дугогодишњи члан делегације у Савјету Европе Милица Марковић (СНСД) не вјерује да ће делегација бити састављена до истека рока јер за то, како каже, нема политичке воље код странака из ФБиХ.

- Вјерујем да ће Комитет министара став заузети на сједници након јунског засједања, односно у првој половини јула. Ово је први пут од када је БиХ чланица Савјета Европе да нема делегације јер је постојала и када смо били само посматрачи, односно док нисмо добили статус пуноправне чланице. То све говори да је ријеч о потпуно дисфункционалној земљи - рекла је Марковићева и додала да је сада БиХ сама себе суспендовала јер су раније други тиме само пријетили.

Савјет министара

Из МИП-а, између осталог, напомињу и да избор новог Савјета министара није ни на који начин повезан са избором ове делегације. У саопштењу су подсјетили да након избора 2010. године тај савјет није био формиран 16 мјесеци, али је парламентарна делегација на вријеме одређена и несметано је учествовала у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе, што је резултирало интензивирањем добре сарадње БиХ и Савјета Европе.

+++++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана