БиХ извезла наоружање “тешко” 70 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ извезла наоружање “тешко” 70 милиона

БАЊАЛУКА - Извоз оружја и муниције из БиХ иде узлазном путањом, па је само за пет мјесеци ове године према иностранству транспортовано скоро два милиона килограма те војне опреме, у вриједности већој од 70 милиона марака.

Да пласман наоружања расте, потврђују и упоредни подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

- За пет мјесеци прошле године извезено је 1,69 милиона килограма наоружања и муниције, за које је издвојено 65,47 милиона марака - казали су “Гласу Српске” у УИО.

Према статистичким подацима, највише наоружања у овој години из БиХ завршило је у Саудијској Арабији, САД, Египту, те Њемачкој, Аустрији, Италији, Холандији, Турској, Чешкој, али и Србији. 

Када је ријеч о увозу војне опреме на домаће тржиште, ту су бројке незнатне у односу на извоз, јер је за пет мјесеци на домаће тржиште стигло свега 117.937 килограма наоружање и муниције у вриједности од 6,10 милиона марака. Подаци за исти период лани показују да увезене количине имају тренд благог пада, али да је вриједност нешто већа.

Директор Техничког ремонта Братунац (ТРБ) Славенко Ристић истиче да повећан пласман наоружања и муниције из БиХ одсликава само дешавања у свијету због сукоба у Украјини.

- Ти подаци су логични. У обзир треба узети оно што се дешава у Украјини и на неки начин сви се спремају за рат. Људи се плаше једни других. Европска заједница нема јасно дефинисану политику. Поред тога, све чланице Европске уније интензивно покушавају да дођу до војне опреме, наоружања и других средстава. Све то се одражава и на намјенску индустрију БиХ, Србије и земаља у региону - казао је “Гласу Српске” Ристић.

Нагласио је да они као компанија немају посебан раст производње, те да су оријентисани према тржиштима Блиског истока и Африке.

Ристић наводи да у овој ситуацији која погађа свијет настоје да буду непристрасни.

- Не долијевамо уље на ватру која захвата европску заједницу. С друге стране, као привредника ме радује сваки успјех домаће намјенске индустрије - додао је Ристић.

Према његовим прогнозама, тренд раста пласмана наоружања и муниције из БиХ биће настављен.

- Очекују се уговори и потражња за војном опремом са свих страна - навео је Ристић и додао да влада и велика потражња за војним униформама, те обућом и свим другим производима из намјенске индустрије.

- То је одраз свих политичких дешавања у свијету - закључио је Ристић.

Фабрика у Бањалуци

Предузеће ТРБ је у јесен прошле године, заједно са званичницима Српске, најавило да ће градити фабрику у Бањалуци или њеној околини. План је био да градња фабрике почне крајем прошле године, али то се није десило.

- Ријеч је о пројекту градње фабрике која би производила ситну муницију. Локација за фабрику још није потврђена. Остајемо посвећени том пројекту. Формирали смо компаније “Пентагон” и “ТРБ Република”, које треба да реализују ту инвестицију. Сматрам да ћемо у овој години заједно са Владом РС наћи снаге и могућности, у односу на све отежавајуће околности које су нас снашле, да направимо фабрику која би требало да запосли од 200 до 300 људи - навео је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана