БиХ формира експертски и правни тим: Ако Хрватска не одустане, Трговском гором бавиће се судови

Анадолија
БиХ формира експертски и правни тим: Ако Хрватска не одустане, Трговском гором бавиће се судови

БАЊАЛУКА - На првом састанку Координационог тијела Босне и Херцеговине за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе одлучено је да ће бити формирани експерски и правни тимови како би било спријечено да на локацији Трговске горе Хрватска направи одлагалиште.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске у Бањалуци данас су се састали министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац и министар трговине и туризма ФБиХ Едита Ђапо. Састанку су присуствовали и директор Државне регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност Маринко Зељко, Саша Магазиновић, представник Зеленог клуба - међупарламентарне групе посланика, и Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

- Све институције на свим нивоима имају заједнички став када је у питању Трговска гора, а то је да искористимо све наше капацитете, стручне, научне, правне, како бисмо онемогућили хрватску страну да на том локалитету направи одлагалиште из простог разлога што, прије свега, имамо страх за здравље близу 250.000 грађана те регије, око 13 општина ФБиХ и Српске - казао је Кошарац.

Данас је одлучено да у првој фази експертски тим чини 21 особа, и то представници министарстава, општина, Клуба зелених и научних радника из неопходних области

- На челу тима биће Емир Диздаревић, замјеник директора Државне регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност у БиХ - казао је Кошарац.

Рекао је да ће у току наредна два дана бити организована видеоконференција на којој ће бити дефинисана потпуна структура правног тима. Када је у питању правни тим у првој фази тражиће се домаћа рјешења, а касније у зависности од ситуације не искључује се могућност ангажовања међународних стручњака.

Приједлози одлука о конституисању ових тимова биће достављени Савјету министара БиХ.

- Апеловаћу на министарку иностраних послова (Бисеру Турковић) да покрене диломатске активности у вези са контактима са хрватском страном. Планирамо да по верификацији експертског и правног тима делегација односно Координационо тијело оде у Хрватску, разговара са хрватским властима и да се наши експерти интензивно укључе - казао је Кошарац.

Сребренка Голић истакла је да је према расположивим информацијама Хрватска поништила јавни позив за избор консултантске куће која је требало да се бави студијом утицаја на животну средину. Она је подсјетила да је Хрватска приликом израде студије дужна обавјестити БиХ као погођену земљу.

- Пут правне битке тек стоји испред нас уколико власти Хрватске не одустану од своје намјере и не изнађу неку другу локацију која би била адекватна и да не угрожава живот и здравље становништва - казала је Голић.

Саша Магазиновић рекао је да је да се о овом питању говори јако дуго, али конкретних координираних активности мање-више није било, као и да је у посљедњих пар мјесеци учињено више него у претходним мандатима. Рекао је да је о овом проблему и Предсједништво БиХ донијело низ закључака, али да према његовим информацијама ништа није имплементирано.

- Када је ово питање на дневном реду, ово мора бити мјесто сарадње свих нас - нагласио је Магазиновић.

Централна банка БиХ данас је запримила одлуку Савјета министара о распореду средстава Инструмената за брзо финансирање (РФИ) од Међународног монетарног фонда (ММФ), чиме су се стекли услови за расподјелу и дозначавање око 648 милиона КМ на подрачуне министарстава финансија Републике Српске и ФБиХ, те Брчко дистрикта.

Новац ће бити распоређен на основу Инструкције о алокацији средстава Министарства финансија и трезора БиХ и то 61,5 одсто за ФБиХ са својих десет кантона, 37,5 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистрикт, саопштено је из Централне банке.

Отплату дуга врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са законским прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама према утврђеним отплатним плановима.

Тренутна каматна стопа је на бази 1,05 одсто уз грејс период од 39 мјесеци. Кредит се враћа у осам кварталних ануитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана