БиХ Европској комисији кандидовала десет пројеката

Маријана Миљић Бјеловук
БиХ Европској комисији кандидовала десет пројеката

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија упутио је Европској комисији листу приоритетних инфраструктурних пројеката ради израде економског и инвестиционог плана за западни Балкан, а „Глас Српске" сазнаје да је на тој листи десет инвестиција.

Ријеч је о  три брзе цесте и то Брчко-Тузла –Живинице, те Лашва-Травник-Јајце и Мостар - Широки Бријег - Хрватска.

На листи се налази и пројекат који се односи на жељезничку пругу Вареш-Бановићи те пројекат санирања и електрификације пруге Добој-Тузла -Зворник.

Један од пројеката је и гасовод Травник –Загвозд, док се на листи налази и пројекат хидроелектрана „Бук Бијела".

Европској комисији какндидован је и пројекат изградње аутопута на дионици „Пет Це" кроз Републику Српску и то од Вукосавља до Добоја али и ремонт дионице пруге Шамац – Добој – Рјечица на жељезничком коридору „Пет це".

На десетом мјесту налази се и пројекат изградње пута Брод на Дрини  (Фоча) – Хум (Шћепан Поље) са међудржавним мостом.

Савјет министара БиХ саопштио је да је акценат на Јединственој листи приоритетних инфраструктурних пројеката стављен на пројекте из области транспорта и енергетике.

- Циљ ових пројеката је покретање привредних активности, унапређење трговинских токова, стварање радних мјеста, те унапређење квалитета живота грађана – истакли су у Савјету министара.

Напомињу да је декларацијом са Самита из Загреба од 6. маја, Европска комисија најавила израду економског и инвестиционог плана за западни Балкан са циљем пружања дугорочне подршке економском опоравку, подстицању привредног раста, унапређењу конкурентности и приближавању региона ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана