БиХ добија још један град

Н1
Foto: Ал Џазира

Федерална влада је прихватила иницијативу за израду и доношење Закона о Граду Босанска Крупа, коју је поднијела ова садашња општина.

У образложењу иницијативе наведено је да Опшина Босанска Крупа има богато културноисторијско и природно наслијеђе, те да је њено подручје било насељено још у праисторији. Комисија за очување националних споменика БиХ је Тврђаву, Стари град Језерски и Филијалну цркву Блажене дјевице Марије у Босанској Крупи прогласила националним споменицима.

Стога је Влада утврдила да Босанска Крупа испуњава услов да градом буде проглашена као општина од посебног хсторијског и културног значаја, а у складу с чланом 5. став 4. Законом о принципима локалне самоуправе у ФБиХ, а Федерално министарство правде одредила је као носиоца израде нацрта закона.

Данас није прихваћена иницијатива за доношење закона о промјени имена насељеног мјеста Требимља у насељено мјесто Требиња у Општини Равно. Оцијењено је да ова иницијатива не садржи образложење из којег је видљиво да је проведена потребна процедура непосредног изјашњавања грађана, те да нису наведени разлози због којих је тражена промјена назива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана