БиХ 5. децембра преузима контролу над цијелим својим небом

Klix.ba
БиХ 5. децембра преузима контролу над цијелим својим небом

Босна и Херцеговина ће у ноћи са 4. на 5. децембар 2019. први пут након 1992. године преузети контролу ваздушног саобраћаја у свом цјелокупном ваздушном простору.

"Наиме, тим догађајем у потпуности ће бити реализирана Фаза ИИ Стратегије развоја система за управљање зрачним саобраћајем у БиХ (АТМ Стратегија БиХ). Био је то пут пун изазова, препрека и тешких одлука, али уједно и пут који је профилирао БХАНСА-у као важног и равноправног партнера другим пружатељима услуга у зрачној пловидби у Европи, што је за овако младу компанију огромно остварење", речено је из БХАНСА-е.

Подсјетимо, БиХ од 2014. године преузима одговорности за пружање услуга у зрачној пловидби својим небом. Тада је преузела контролу над простором до 10.000 метара надморске висине, док су сусједи наставили надгледати саобраћај изнад 10.000 метара и тиме убирати приходе.

Зрачни саобраћај бх. небом у бројевима


У 2017. је остварен раст зрачног промета од 17 посто у односу на 2016. годину, а 2018. године у односу на 2017. годину од 10 посто. У првих 6 мјесеци 2019. године забиљежено је 13 посто повећања у односу на исти период 2018. године.

Планирани приходи БХАНСА-е за 2020. годину износе око 72,5 милиона КМ, док су исти у 2015. години износили 36,2 милиона КМ, што представља повећање више од 100% у протеклих 5 година.

Раст прихода


Преузимањем одговорности пружања услуга у цјелокупном зрачном простору Босне и Херцеговине очекује се повећање прихода БХАНСА-е у 2020. години у односу на план за 2019. годину за приближно 20 посто, односно око 10.000.000 КМ.

"Темељем доброг пословања БХАНСА у протеклих неколико година константно остварује повећање прихода. Планирани приходи БХАНСА-е за 2020. годину износе око 72,5 милиона КМ док су исти у 2015. години износили 36,2 милиона КМ, што представља повећање од преко 100 посто у протеклих 5 година", објашњавају из Агенције.

Шта је учињено


Како је речено из БХАНСА-е, Извршене су опсежне припреме за реализацију фазе ИИ Стратегије развоја система за управљање зрачним прометом у Босни и Херцеговини (АТМ Стратегија БиХ), односно преузимања одговорности за пружање услуга контроле зрачног простора у цјелокупном зрачном простору БиХ.

У завршној фази је реализација пројекта школовања контролора зрачног саобраћаја за укупно 69 кандидата. Поред тога, извршена је набавка и пуштање у оперативни рад опреме неопходне за реализацију фазе ИИ (опрема за обраду података, говорне комуникације и радио уређаји).

"Учињени стратешки кораци укључују цијели низ значајних остварења од којих истичемо:
Центар обласне контроле лета – Оперативна јединица АТЦУ ИИ Бања Лука почео је радити 2. фебруара 2017. године", кажу из БХАНСА-е.

У два наврата БХАНСА је добила престижне награде Европске комисије, које се додјељују једном годишње за пројекте успоставе слободног планирања летења без рута (СЕАФРА 2017. и СЕЦСИФРА 2018. године) којима је успостављено највеће такво подручје у Европи и које обухвата зрачни простор Аустрије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Као резултат успоставе СЕАФРА и СЕЦСИФРА компаније које користе наше услуге добиле су краће летове и мањи утрошак горива, док је истовремено смањена емисија стакленичких плинова и остварен позитиван утјецај на околиш.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана