Без посла мјесечно остајало 2.400 људи

Маријана Миљић Бјеловук
Без посла мјесечно остајало 2.400 људи

БАЊАЛУКА - На бирое у Српској у 2019. години пријавиле су се чак 28.902 особе које су остале без посла, што значи да је у просјеку мјесечно радни однос прекинут за 2.408 радника.

У Заводу за запошљавање РС казали су “Гласу Српске” да је у 2019. години на евиденцији незапослених укупно пријављено 58.725 лица.

- Од тог броја 28.902 лица пријављена су на евиденцију јер су остали без посла. Тај број је за 340 радника мањи у односу на годину раније. Лица су пријављивана на биро по разним основама, односно на основу изјаве послодавца или радника о прекиду радног односа, споразумном раскиду радног односа, те због тога што су проглашени технолошким вишком или им је, пак, престао рад на одређено - навели су у Заводу за запошљавање.

Представници радника наводе да је још више оних који су остали без посла у прошлој години јер поједини се нису ни пријављивали на бирое, већ су спаковали кофере и запослили се ван граница Српске.

- Значајан број радника одлази из РС и тиме доприноси смањењу укупног броја незапослених, а истовремено имамо фирме које престају са радом или смањују број радника. Такође, доста послодаваца крајње брутално експлоатишу раднике који су запослени на одређено, користећи при томе привилегије које имају од Завода за запошљавања. Они у ствари запосле раднике на одређено вријеме, добију новчану подршку за то, а затим када то истекне, врате раднике на бирое. Они то неће признати, али је јасно да то раде. То се дешава јер не постоје никакве контроле - казала је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да би у овој години требало да буде познато и колико је активних тражилаца посла, а колико оних који су на бироима само због здравственог осигурања.

- Јасно је да тржиште рада Српске има много оних којих траже посао, а нема оних који су потребни тржишту. То се дешава због врло некоректног понашања одређеног броја послодаваца - додала је Мишићева.

Послодавци, с друге стране, наводе податак да су лани на бирое пријављена 28.902 лица која су остала без посла, што одсликава само прелазак радника из једне фирме у другу.

- Евидентно је да имамо пад броја незапослених, а раст броја запослених. Када је ријеч о оним лицима која су се пријавила на бирое по основу престанка радног односа, ту је ријеч само о флуктуацији радника из једне у другу фирму.  Тај исти који се пријавио на биро данас, већ сутра се одјавио јер је нашао посао - навео је предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић. 

На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају јануара ове године било је укупно 89.441 лице.

Подаци

У БиХ је на крају прошле године на бироима било евидентирано 401.846 лица. Од тога броја на Федерацију се односи 307.864, Српску 87.037, а Брчко 6.945 лица.

- Евидентан је пад броја лица на бироима јер је на крају 2018. године у БиХ било 435.266 незапослених. Од тог броја на ФБиХ се односи 329.907, РС 96.005, а Брчко 9.354 лица - навели су у Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана