Беванда: Новац не распоређујем ја, него Централна банка

ГС
Беванда: Новац не распоређујем ја, него Централна банка

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда истакао је да је неистинито тумачење да он може распоредити 330 милиона евра од кредита Међународног монетарног фонда (ММФ) која су на рачуну Централне банке БиХ од 23. априла.

- У аранжману с ММФ-ом фискални агент је Централна банка а Министарство финансија и трезора нема ту улогу-  истакао је Беванда.

Додао је да су на сједници Савјета министара предложили двије одлуке - прву о издавању мјенице односно гаранције да ће средства бити враћена и другу која је спорна, те да није истина да је њоме одређено да поменута средства из Централне банке повлаче кантони.

Беванда је нагласио да је у тој одлуци наведено процентуално колико средстава припада којем ентитету и Дистрикту Брчко јер је и у Писму намјере и потисаном мемо рандуму наведено - Република Српска и Федерација БиХ и свих њених десет кантона. Прецизирао је 37,5 одсто тих средстава намијењено за Републику Српску, 61,5 за ФБиХ и један одсто за Брчко дистрикт, што је било наведено и у Писму намјере и меморандуму који је потписан.

Истакао је да траје хајка на њега да "нешто кочи" и оцијенио да је професионално урађен посао када је на сједници Фискалног савјета донесена одлука да се уђе у аранжман са ММФ-ом, те подсјетио да је Министарство финансија отворило рачун у Централној банци и да је у аранжману са ММФ-ом фискални агент Централна банка.

- Губи се пуно ствари. Без обзира на договоре политичких лидера, без обзира на опструкције у сазивању Фискалног савјета, Закон о Фискалном савјету је лекс специјалис и он третира и ову проблематику - констатовао је Беванда.

Он је додао да је у том документу наведено Република Српска, ФБиХ и свих њених десет кантона.

Према његовим ријечима, у документу пише да ће се средства дијелити, а не повлачити и да је Централна банка издала ентитетима и Брчко дистрикту захтјев за упућивање инструкције.

- Сада нема ове одлуке Савјета министара. Она је у Секретаријату. Два пута је оборена и трећи пут, ако буде воље да се изгласа, она је спремна и у њој се неће ништа мијењати - додао је Беванда.

Беванда је рекао да га оптужују да је крив за све, иако све ради како треба.

Говорећи о буџету институција БиХ, Беванда је нагласио да Министарство финансија предано ради на овом документу и најавио да ће он врло брзо бити упућен Савјету министара на одлучивање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана