Беванда и Хоунгбо потписали споразум: За аграр и село обезбијеђено 12 милиона евра

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и предсједник Међународног фонда за пољопривредни развој /ИФАД/ Жилбер Хоунгбо потписали су данас споразум о финансирању за Пројекат пољопривредног развоја и руралних предузећа /РЕАДП/, вриједан око 12 милиона евра.

Вриједност овог пројекта, који ће бити реализован у наредних пет година, јесте 11.787.000 евра, а кредит ће бити алоциран 60 одсто на Федерацију БиХ /ФБиХ/ што је 7.062.200 евра и 40 одсто на Републику Српску, којој ће бити дозначено 4.724.800 евра, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

"Важно је рећи да је ово повољан аранжман са роком отплате од 18 година и грејс периодом од три године. Пројекат ће бити реализован на цијелој територији БиХ и то у 90 општина. Очекујемо да ће овај пројекат побољшати организацију мањих произвођача и њихово удруживање како би лакше освојили тржиште", нагласио је Беванда.

Он је истакао да је циљ пројекта повећање прихода омладини у сеоским срединама и сиромашним домаћинствима тако што ће бити ангажовани у профитабилним агро-бизнисима.

"Од овог пројекта очекује се да директно укључи и оствари корист за 8.650 корисника из циљних домаћинстава и око 5.000 индиректних учесника који ће имати користи од повољних улагања у инфраструктуру", рекао је Беванда.

Беванда је захвалио представницима ИФАД-а који су омогућили реализацију овог уговора и изразио наду да ће владе Републике Српске и ФБиХ успјешно успоставити комуникацију са локалним заједницама у којима ће пројекат бити спроведен.

Споразум је и овог пута потписан кореспондентно, без уобичајених церемонија, због мјера које су предузете с циљем спречавања ширења вируса корона.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана