Берлин оставља регион у чекаоници

Вељко Зељковић
Берлин оставља регион у чекаоници

БАЊАЛУКА - Уколико социјалдемократе успију да формирају нову њемачку владу, питање западног Балкана ће и даље остати на маргини спољне политике Берлина, јер ће нове власти прво хтјети да се позабаве унутрашњим проблемима, односима са САД, Русијом и Кином, али и својом улогом унутар Европске уније и НАТО-а, а поготово у свјетлу стварања неке нове војне алијансе између Аустралије, Велике Британије и САД.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске” наводећи да ће, и када се западни Балкан нађе у фокусу нових власти, њемачка спољна политика остати углавном на фону досадашње - да овај регион буде у пакету примљен у Европску унију, те да се досљедно примјењују потписани међународни споразуми, а прије свега они везани за Берлински процес. 

- Мислим да ће се прво хтети позабавити како да се отргну од досадашњег превеликог загрљаја САД, те стабилизују своје односе са Русијом, која је за њих партнер од историјског значаја. Они су у том делу већ успели да направе искорак, а што се може видети и кроз пројекат градње гасовода “Северни ток”. На том списку приоритет ће бити и сређивање односа унутар Европске уније који су климави, неодређени и нејасни. Када је у питању западни Балкан, којег они годинама држе у некаквој загушљивој и скученој чекаоници, не треба очекивати неке велике заокрете, задржаће један чврст став, а поготово када су у питању Косово и БиХ,  јер они врло добро знају да су Косово и Република Српска политички близанци и да је те две ствари тешко раздвојити и одвојено решити - истакао је за “Глас Српске” бивши југословенски дипломата Владислав Јовановић додајући како су избори одржани у недјељу за Бундестаг били поразни за демохришћане, досадашњу владајућу странку Ангеле Меркел.

Анализирајући изборне резултате и евентуалне коалиције, те како би се то могло рефлектовати и на ове наше балканске просторе, политички аналитичар Дарко Обрадовић каже да, уколико СПД формира нову владу са Зеленим, трећом странком по броју гласова, треба очекивати да климатске промјене буду постаљене у први план, те да прекогранично загађење буде високо категорисано, па чак и као питање националне безбједности, а не само као еколошки стандард.

- Шта то значи за нас? Па, као прво да ће се источноевропске земље које су укључене у кинеску иницијативу “Пута свиле” наћи на удару Берлина. Поред тога, верујем да ће и нова власт остати и даље дубоко посвећена Берлинском процесу и изградњи регионалних добросуседских односа, с циљем потпуне интеграције у Европску унију. Како би то спровели, неће више толико гледати кроз прсте балканским политичким елитама. Када је у питању БиХ, верујем да ће и даље инсистирати на целовитости земље и доследној примени Дејтонског мировног споразума, али и да неће више у толикој мери толерисати националне антагонизме, те стога не треба искључити ни могућност санкционисања оних који се противе свим тим процесима - додао је Обрадовић

Политички аналитичар Драган Петровић, пак, сматра да би, дугорочно гледајући, резултати ових избора могли имати и позитивних страна за “српски фактор” на западном Балкану, а поготово због побједе Социјалдемократске странке, коју предводи Олаф Шолц, вјероватно будући канцелар ове земље.

- Историја Ангеле Меркел је прошла. И то је најбитније. СПД, странка која је победила на овим изборима, не крије да се залаже за добре односе са Русијом. И то је добро због глобалних односа, али и самог Балкана. Једино ме брине евентуални улазак Зелених у власт, јер су они експозитура атлантиста и глобалиста. Била би идеална комбинација када би у нову владу ушла Алтернатива за Немачку - поручио је Петровић.

Резултати

Бундестаг ће, према резултатима парламентарних избора које је објавила Савезна изборна комисија, имати 735 мјеста, а Социјалдемократска партија ће бити најјача странка. Она ће у новом сазиву њемачког парламента имати 206 мандата, а на другом мјесту је коалиција Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел и сестринске Хришћанско-социјалне уније са 196 мандата. Зелени ће имати 118 посланика, Либерали 92, Алтернатива за Њемачку 83, Љевица 39, а данска мањина једног.

Олаф Шолц, кандидат СПД-а за канцелара, изјавио је јуче да има мандат да предводи нову владу послије побједе на изборима и да ће покушати да формира коалицију са Зеленима и слободним демократама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана